Finansijski rezultati

Selimović sa delegacijom Ministarstva finansija SAD-a o aktivnostima CBBiH

06.03.2024. 13:32 / Izvor: Fena
Jasmina Selimović

Selimović je ukazala na trenutne i buduće aktivnosti CBBiH.

Guvernerka Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH) Jasmina Selimović razgovarala je danas s delegacijom Ministarstva finansija Sjedinjenih Američkih Država (SAD), koju je predvodila vršilac dužnosti pomoćnika ministra Anna Morris.

Selimović je ukazala na trenutne i buduće aktivnosti CBBiH, a posebno je istakla pozitivne finansijske rezultate koje je CBBiH ostvarila zahvaljujući pravovremenom i izuzetno uspješnom restrukturiranju portfolija deviznih rezervi u skladu sa promjenama politike u eurozoni.

Naglasila je važnost usvajanja Zakona o sprječavanju pranja novca kao ključnog koraka u približavanju Bosne i Hercegovine standardima i praksama Evropske unije (EU), što je od suštinskog značaja za otvaranje pregovora sa EU.

Istaknuto je da taj zakon predstavlja temelj za jačanje pravne i institucionalne infrastrukture u borbi protiv finansijskog kriminala i korupcije, što je prepoznato kao prioritet u procesu evropskih integracija.

Sastanak je također bio prilika za razmjenu mišljenja o trenutnoj ekonomskoj situaciji u Bosni i Hercegovini i uticaju globalnih ekonomskih trendova na lokalnu ekonomiju.

Diskutovano je o mogućnostima daljnjeg jačanja saradnje između Bosne i Hercegovine i Sjedinjenih Američkih Država u oblasti finansija i bankarstva, s posebnim fokusom na podršku projektima koji promovišu transparentnost, odgovornost i efikasnost u upravljanju javnim finansijama.

Morris je izrazila je zadovoljstvo napretkom Bosne i Hercegovine u ključnim reformskim oblastima i potvrdila podršku Sjedinjenih Američkih Država naporima BiH na putu ka evropskim integracijama.

Naglasila je važnost nastavka reformi u finansijskom sektoru, posebno u kontekstu jačanja institucionalnih kapaciteta za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma.

Sastanak simbolizuje kontinuiranu podršku i saradnju između Bosne i Hercegovine i Sjedinjenih Američkih Država, te ističe zajedničku posvećenost jačanju ekonomske stabilnosti i integriteta finansijskog sistema, saopćeno je iz CBBiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital