CEE kvartalno izvješće

UniCredit predviđa stabilan rast u Centralnoj i Istočnoj Europi

09.04.2024. 13:42 / Izvor: Akta.ba
Unicredit

CEE kvartalno izvješće "Prilagodba odgođena u povoljnom okruženju".

UniCredit predviđa da će ekonomije EU-CEE rasti oko 2,6% u 2024. i 3,0% u 2025. godini, pri čemu će zemlje Zapadnog Balkana rasti nešto brže. Privatna potrošnja vjerovatno će voditi oporavak rasta, uz pomoć bržeg rasta stvarnih plaća, povećane zaduženosti i transfera vlade, komentira Dan Bucsa, glavni ekonomist UniCredita za CEE, u najnovijem CEE kvartalnom izvješću „Prilagodba odgođena u povoljnom okruženju“. Javna ulaganja bit će drugi najveći pokretač rasta, dok će neto izvoz ove godine usporavati dinamiku BDP-a, dodaje.

Ekonomisti očekuju proračunske deficite manje od 3% BDP-a u 2024.-25. godini u Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Hrvatskoj, Češkoj i Srbiji, s deficitima većim od 5% u Mađarskoj, Slovačkoj, Poljskoj i Rumunjskoj (sve podložne rizicima zbog procedura prekomjernog deficita), kao i u Turskoj.

Prema publikaciji, pro-EU stranke osvojit će više od dvije trećine mjesta u Europskom parlamentu iz EU-CEE, nakon čega će zauzeti važnije pozicije u europskim institucijama i NATO-u. Zamah proširenjA za EU ubrzava se, a zemlje Zapadnog Balkana mogu imati koristi ako se provedu reforme. Proces pristupanja također bi mogao pozitivno utjecati na ocjene kreditnog rejtinga.

Stabilni kapitalni tokovi pokrit će C/A deficite u svim zemljama CEE, osim u Bosni i Hercegovini, Rumunjskoj i Turskoj, gdje će dodatna sredstva dolaziti iz međunarodnih finansijskih institucija, suverenog vanjskog zaduživanja i privatnog zaduživanja iz inozemstva, redom.

CEE je područje rasta za UniCredit, gdje je grupa nesumnjivo lider u pogledu geografskog dosega u 11 zemalja, zauzimajući prvo mjesto po imovini u Istočnoj Europi i drugo mjesto u Srednjoj Europi prema podacima krajem 2023. godine.

Za potpunu verziju CEE kvartalnog izvješća za drugo tromjesečje 2024. godine, kliknite ovdje: CEE Quarterly Q22024.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital