EBRD: Glavni problem nenaplativi krediti

25.11.2014. 08:35 / Izvor: SRNA
EBRD: Glavni problem nenaplativi krediti

Evropska banka za obnovu i razvoj /EBRD/ radi na dovođenju investitora u region Balkana, koji bi pomogli u restrukturisanju i razgradnji nenaplativih kredita.

Evropska banka za obnovu i razvoj /EBRD/ radi na dovođenju investitora u region Balkana, koji bi pomogli u restrukturisanju i razgradnji nenaplativih kredita, izjavio je predsjednik Banke Sumo Čakrabarti.

"Banke na Balkanu imaju problem stalno rastućeg tereta nenaplativih kredita", istakao je Čakrabarti na konferenciji Nacionalne banke Austrije o evropskoj ekonomskoj integraciji "Izazovi rebalansa u Evrorpi - perspektive za centralnu, istočnu i jugoistočnu Evropu".

Stopa nenaplativih kredita iznosi više od 20 odsto, a za EBRD ovaj problem koji slabi banke, kao investicije i privredni rast, predstavlja jedan od glavnih problema regiona, koji ne mogu da riješe samo vlade i banke.

Čakrabarti je rekao da je na terenu, osim akcionih planova, potrebno i pravno okruženje koje ohrabruje restrukturisanje.

On je podsjetio da je EBRD i sam uključen u mjere sanacije u istočnoj i jugoistočnoj Evropi.

Čakrabarti je ukazao da EBRD trenutno radi na dovođenju investitora u region, koji su specijalizovani za procese restrukturisanja da bi lokalne banke ponovo bile dovedene u stanje da se skoncentrišu na davanje novih kredita.

"Uprkos teretu nenaplativih kredita, kao posljedica krize, daljih loših izgleda razvoja privreda na zapadnom Balkanu i recesije koja traje u Hrvatskoj i Srbiji, jugoistočna Evropa je region sa mnogo potencijala", ocijenio je predsjednik EBRD-a

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital