HSBC priznao tajne poslove: Račune imaju i klijenti sa Balkana

10.02.2015. 08:33 / Izvor: Al-Jazeera Balkans
HSBC priznao tajne poslove: Račune imaju i klijenti sa Balkana

Britanska banka HSBC priznala je propuste švicarske podružnice, reagirajući na medijske izvještaje da su pomogli imućnim klijentima da izbjegnu plaćanje poreza i sakriju milione dolara.

Britanska banka HSBC priznala je propuste švicarske podružnice, reagirajući na medijske izvještaje da su pomogli imućnim klijentima da izbjegnu plaćanje poreza i sakriju milione dolara.

"Svjesni smo i odgovorni za nedavne propuste u usklađivanju i kontroli", saopćio je HSBC što su mediji, uključujući francuski Le Monde i britanski Guardian objavili navode o švicarskom ogranku te banke.

Izvještaj mreže reportera iz više od 65 država otkrio je da su u britanskom bankarskom gigantu HSBC-u tajne račune imali kriminalci poznati u više zemalja, korumpirani poslovni lideri, političari i javne ličnosti.

U tajnim dokumentima navodi se da su zaposleni u ovoj banci bili svjesni namjere klijenata da novac sakriju od vlasti.

Spriječiti pranje novca

Iz Ministarstva finansija Velike Britanije poručuju da će o navodnim pravnim posljedicama po HSBC odlučivati regulatori, a ne političari, ali da je evidentno da se steže obruč protiv mreže za utaju poreza i pranje novca.

"Mislim da je najvažniji naredni korak to da osiguramo da je era bankarske tajnosti iza nas, da ubuduće onemogućimo ljudima da skrivaju svoj novac u off shore kompanijama. Vjerujem da smo napravili veliki napredak da to i ostvarimo tokom proteklih godina. U naredne dvije do tri godine, svi veliki finansijski centri u svijetu, uključujući Švicarsku, će raditi u sistemu 'automatske razmjene podataka'. To će poreskim institucijama omogućiti razmjenu informacija, što bi trebalo praktično onemogućiti ilegalne aktivnosti poput pranja novca ili utaje poreza", tvrdi David Gauke iz britanskog Ministarstva finansija.

Podaci se odnose na period do 2007. godine, a vezuju se za više od 100.000 pojedinaca i pravnih subjekata iz više od 200 zemalja sveta.

Jedna od prekretnica u ovoj istrazi bio je USB kojeg su novinari francuskog lista Le Monde dobili od anonimnog izvora, a na kojem su se nalazili podaci o svim HSBC-evim transakcijama za period 2006-2007.

"Banka, ne samo da je prihvatala novac sumnjivog porijekla, koji je svakako bio skriven od poreskih institucija, nego je također učestvovala u prevari tako što je savjetovala svoje klijente kako da skrivaju novac, primjerice tako što bi klijenta savjetovali kako da napravi off shore kompaniju u zemljama poput Paname ili na Djevičanskim Ostrvima, te da svoja sredstva prebace na račun tih kompanija", ukazuje Fabrice L'Homme, novinar Le Mondea.

Iz tog lista navode kako je banka tako ostvarivala dodatni profit, budući da je, pored naknade za transakciju, naplaćivala i konsultantske usluge.

I zemlje Zapadnog Balkan na spisku

Na spisku zemalja čiji su građani imali račune u švicarskom ogranku HSBC-a, našle su se i zemlje Zapadnog Balkana. Najviše rangirana zemlja regije je Makedonija (89. mjesto, sa blizu 164 miliona američkih dolara). U izvještaju ICIJ-a se navodi da je devet klijenata iz ove zemlje otvorilo 15 bankovnih računa u ogranku HSBC-a.

Srbija se nalazi na 121 mjestu, sa blizu 46,6 miliona dolara uloženih u tu banku. ICIJ je registrirao 38 klijenata iz ove zemlje, koji su otvorili 93 bankovna računa.

Prema dokumentima u koje je ICIJ imao uvid, 37 građana Hrvatske otvorilo je 77 računa u švicarskom ogranku HSBC-a. Ukupno je iz te zemlje uloženo 33,2 miliona dolara. Hrvatska zauzima 128. mjesto na globalnoj listi.

Slovenija, sa 24,5 miliona uloženih dolara zauzima 134. poziciju, sa 24,5 uloženih miliona dolara. Trinaest osoba sa slovenskim državljanstvom otvorilo je 26 bankovnih računa u švicarskom HSBC-u.

Crna Gora zauzima 156. mjesto liste koju je objavio konzorcij istraživačkih novinara. Osamnaest državljana Crne Gore otvorilo je 17 bankovnih računa i uložilo 7,5 miliona američkih dolara.

Posljednje mjesto u regiji zauzima Bosna i Hercegovina, sa uloženih 4,3 miliona dolara. Sedam klijenata otvorilo je devet bankovnih računa, čime ova zemlja zauzima 162. mjesto na globalnoj listi.

Izvještaj Međunarodnog konzorcija istraživačkih novinara (ICIJ) otkrio je da su u britanskom bankarskom gigantu tajne račune imali kriminalci poznati u više zemalja, korumpirani poslovni lideri, političari i javne ličnosti, prenosi Tanjug.

"HSBC je profitirao poslujući sa trgovcima oružjem koji su slali bombe djeci vojnicima u Africi, posrednicima diktatora u zemljama trećeg svijeta, švercerima "krvavih" dijamanata i drugim kriminalcima", navodi se u izvještaju mreže reportera iz više od 65 država.

Na listi se nalazi niz sadašnjih i bivših političara iz Britanije, Rusije, Indije i brojnih afričkih zemalja, članovi kraljevskih porodica iz Saudijske Arabije, Bahreina, Jordana i Maroka, kao i pokojni australijski medijski tajkun Kerry Packer.

U tajnim dokumentima do kojih je došao ICIJ navodi se da su zaposleni u HSBC bili svjesni namjere klijenata banke da novac sakriju od vlasti.

"Mislim da su oni (HSBC) zapravo bili agencija za poresku utaju. Mislim da je to ono što su nudili klijentima", rekao je bivši britanski poreski inspektor Richard Brooks.

'Osobe bliske režimu'

ICIJ je istragu sproveo u saradnji sa američkim Centrom za javni integritet, francuskim listom La Monde, britanskim BBC-jem i Guardianom, njemačkim listom Suddeutsche Zeitung i još 45 medijskih organizacija.

Prema ICIJ-u, HSBC je "pružao usluge osobama bliskim" režimima, između ostalog, bivšeg egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka, bivšeg tuniskog predsjednika Ben Alija i aktuelnog sirijskog predsjednika Bashar al-Assada.

Imena na listi uključuju osobe koje su pod sankcijama SAD-a, među kojima su ruski milijarder Genadij Timčenko, bivši egipatski ministar trgovine Rasheed Mohamed Rasheed, koji je napustio zemlju 2011. tokom pobune protiv bivšeg predsjednika Egipta Hosnija Mubaraka i koji je u odsustvu osuđen na pet godina zatvora zbog pronevjere i profiterstva.

Tajni podaci do kojih je ICIJ došao odnose se na period do 2007, a vezuju se za više od 100.000 pojedinaca i pravnih subjekata iz više od 200 zemalja svijeta. Radi se o verziji podataka koje je francuska vlada 2010. pribavila i proslijedila vlastima SAD-a, Španije, Italije, Grčke, Njemačke, Britanije, Irske, Belgije, Indije i Argentine.

HSBC je 2012. platio rekordnu kaznu od 1,9 milijardi dolara zbog pranja novca, nakon što je istraga američkog Senata pokazala da je banka "oprala" stotine miliona dolara novca meksičkih narko kartela.

Švicarska grana HSBC-a insistirala je danas da je 2008. pokrenula "radikalnu transformaciju poslovanja" da bi spriječila da njene usluge budu korištene za utaju poreza ili pranje novca.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital