Argentina poručila HSBC-u: Hoćemo 3,5 milijarde dolara!

11.03.2015. 10:18 / Izvor: Jutarnji list
Argentina poručila HSBC-u: Hoćemo 3,5 milijarde dolara!

Potezi HSBC-a ugrozili stabilnost argentinske vlade. HSBC je izgradio platformu pomoću koje je svojim klijentima pomagao u izbjegavanju plaćanja poreza, kazao je čelnik argentinskih poreznih vlasti.

Čelnik poreznih vlasti u Argentini zatražio je HSBC-a da u zemlju vrati 3,5 milijardi dolara koje su, po njegovim tvrdnjama, uz pomoć te britanske banke klijenti iznijeli u inozemstvo radi izbjegavanja plaćanja poreza, javlja britanski BBC News.

Ricardo Echegaray ujedno je istaknuo da su takvi potezi HSBC-a ugrozili stabilnost argentinske vlade.

"HSBC je izgradio platformu pomoću koje je svojim klijentima pomagao u izbjegavanju plaćanja poreza", kazao je čelnik argentinskih poreznih vlasti u ponedjeljak novinarima.

Iz HSBC-a su izvijestili da u potpunosti surađuju s argetinskim regulatorima, uključujući porezne vlasti.

"Bez naplate poreza, ne postoji vlada, državna politika ni država, a to znači da ni zemlja ne postoji", kazao je Echegaray.

U studenom prošle godine Argentina je optužila HSBC zbog pomaganja 4.000 klijenata u izbjegavanju poreza, no u HSBC-u su odbacili takve optužbe, ističući kako poštuju argentinske zakone. Argentina je ipak podnijela kaznenu prijavu protiv HSBC-a za izbjegavanje plaćanja poreze i nezakonite porezne aranžmane, što bi im moglo priskrbiti zatvorsku kaznu u trajanju i do 10 godina.

Echegaray je kazao i da je 8. ožujka po nalogu argentinskih poreznih vlasti policija izvršila pretres ureda HSBC-ova ogranka u Argentini u potrazi za dokumentima.

Čelnici HSBC-a ili su znali za nepravilnosti ili su nesposobni

Zastupnici u britanskom parlamentu optužili, pak, u utorak čelnike HSBC-a da su nekompetentni za obavljanje svoga posla, s obzirom da tvrde da nisu bili upoznati s aktivnostima izbjegavanja plaćanja poreza povezanim s njihovom privatnom bankom u Švicarskoj. Chris Meares, čelnik HSBC-ova odjela za privatno bankarstvo, kazao je kako nije bio upoznat s time što su zaposlenici bili kadri učiniti.

"Ili ste potpuno nekompetentni u obavljanju poslova nadzora, ili ste znali za to", kazala je predsjednica parlamentarnog odbora za javne financije Margaret Hodge. Ujedno je pozvala bivšu čelnicu HSBC-ova odjela za upravljanje rizicima Ronu Fairhead da dade ostavku u BBC-u.

Fairhead je, naime, lani preuzela dužnost predsjedateljice BBC Trusta, upravljačkog tijela u BBC-u, no prije toga je, do 2010. godine, predsjedala HSBC-ovim odborom za reviziju i preuzela upravljanje bančinim odborom za rizike.

"Kada stvari krenu po zlu u državnom sektoru u vrijeme dok je nadzor u vašoj nadležnosti, tada se podnosi ostavka. U ovome slučaju nitko se nije udostojio preuzeti odgovornost", istaknula je Hodge, dodavši da rezultati Fairheadove u HSBC-u nameću ozbiljna pitanja u vezi njezine aktualne pozicije predsjednice BBC Trusta.

"Mislim da bi Vam vlada trebala dati otkaz", kazala je.

Informacije o oko 30.000 računa u HSBC-ovoj privatnoj banci u Švicarskoj 'iscurile' su 2007. godine kada su dostavljene francuskim poreznim vlastima koje su ih potom dostavile britanskim kolegama. Porezna evazija u banci razotkrivena je u veljači, kada je dokumente kojima je raspolagao zviždač Herve Falciani na uvid dobio francuski list Le Monde.

U sklopu zajedničke istrage ti su dokumenti bili dostavljeni Međunarodnom konzorciju istraživačkih novinara, britanskom listu Guardianu, BBC-ijevoj Panorami, kao i na adrese više od 50 medijskih kuća diljem svijeta.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital