viši troškovi

BDP eurozone pod pritiskom zbog pada investicija

05.09.2023. 15:25 / Izvor: SRNA
BDP

Ova banka očekuje da će rast kamatnih stopa umanjiti BDP eurozone za više od jedan odsto do 2025. godine.

Rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) eurozone mogao bi biti pod pritiskom jer kompanije ublažavaju tempo investicija zbog viših troškova zaduživanja, rekli su ekonomisti globalne banke HSBC.

Ova banka očekuje da će rast kamatnih stopa umanjiti BDP eurozone za više od jedan odsto do 2025. godine.

HSBC predviđa "manji uticaj" na britansku ekonomiju jer se veliki dio korporativnog duga sada odnosi na kreditne programe koje garantuje vlada, kao pomoć malim preduzećima koja su pogođena blokadom iz ere Covida 19. Kamata na ove kredite je fiksna i iznosi dva i po odsto. 

Recesija u Evropi je svakako moguća, saopštio je HSBC, uz napomenu da korporativni sektor neće gurnuti ekonomiju evrozone u recesiju, jer "prilično zdravi" bilansi ograničavaju rizik od propasti preduzeća.

"Uticaj je odgođen jer, dok troškovi zaduživanja rastu, kompanije istovremeno zarađuju zbog viših kamata na svoje depozite, koje su porasle kao rezultat subvencija tokom pandemije Covid 19", rekao je Kris Hare, vodeći ekonomista u HSBC-u.

Banka ističe da je brz rast kamatnih stopa važniji evropskim preduzećima nego američkim firmama, pošto bankarski krediti čine ogromnu većinu evropskog korporativnog duga u poređenju sa američkim kompanijama. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital