Kraj buma za zalivske zemlje?

23.12.2014. 10:54 / Izvor: Tanjug
Kraj buma za zalivske zemlje?

Ovaj region je uživao u deceniji izobilja, ali je ta decenija izobilja sada završena pošto će pad cijena nafte ugroziti performanse ovog područja na kraći rok

Ekonomski bum koji su sa svjetlucavim kulama i prepunim državnim kasama doživjele zemlje Persijskog zaliva možda je završen pošto su cijene nafte pale za skoro 50 odsto u posljednjih pola godine.

Za ekspanziju tog regiona zaslužni su šeici i njihovo naftno bogatstvo, a osnovna obilježja tog područja su vještačka ostrva, finansijski centri, aerodromi i luke koji su arapsku pustinju pretvorili u bankarski i turistički centar. Novac od nafte je takođe korišćen za pružanje otpora socijalnim nemirima koji su se tokom "arapskog proljeća" raširili širom Bliskog istoka.

"Ovaj region je uživao u deceniji izobilja, ali je ta decenija izobilja sada završena pošto će pad cijena nafte ugroziti performanse ovog područja na kraći rok", izjavio je glavni ekonomista banke HSBC za centralnu i istočnu Evropu Sajmon Vilijams.

Barel nafte koštao je krajem 2009. godine više od 100, a sada je ispod 60 dolara. Sa cijenom od 65 dolara po barelu šest zemalja Persijskog zaliva, koje drže oko trećinu svjetskih rezervi nafte, registrovaće ukupan budžetski deficit od oko šest odsto BDP-a.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital