Švajcarske banke savjetnici u privatizaciji u Rusiji

30.03.2016. 09:01 / Izvor: Agencije
Švajcarske banke savjetnici u privatizaciji u Rusiji

Švajcarske banke UBS i Credit Suisse su zainteresovane za savjetovanje ruske vlade u nekoliko najavljenih privatizacija, sve dok postignuti dogovori ne krše sankcije, izjavila su Reutersu tri neimenovana bankarska izvora.

Švajcarske banke UBS i Credit Suisseu su zainteresovane za savjetovanje ruske vlade u nekoliko najavljenih privatizacija, sve dok postignuti dogovori ne krše sankcije, izjavila su Reutersu tri neimenovana bankarska izvora.

Te banke su, kako navodi britanska agencija, odgovorile na poziv koji je rusko ministarstvo ekonomije ovog mjeseca uputilo ruskim i inostranim bankama za dodjelu savjetodavne uloge u planiranoj prodaji 50,08 odsto državnog udijela u naftnoj kompaniji Bašnjeft, zatim 10,9 odsto udijela u proizvođaču dijamanata Alrosi, i jednakog vlasničkog udijela u banci VTB.

Bankari su prethodno izjavili Reutersu da zapadne investicione banke sa filijalama u Rusiji ne žele da savjetuju zvaničnu Moskvu u procesu privatizacije, jer brinu oko posljedica kršenja zapadnih sankcija uvedenih Moskvi zbog ukrajinske krize. Ipak, tri neimenovana bankara tvrde da su banke UBS i Credit Suisse među bankama koje su odgovorile na poziv ruskog ministarstva, a četvrti neimenovani izvor kaže i da je italijanska banka UniCredit pokazala interesovanje.

 "Čuo sam da su Švajcarci rekli da će uzeti učešća ako ne bude kršenja sankcija", izjavio je jedan ugledni zapadni bankar. Iako Švajcarska nije članica Evropske unije, ona se pridružila evropskim sankcijama protiv Rusije. Švajcarska je, međutim, izuzeta od kontrasankcija koje je Moskva uvela na uvoz prehrambenih proizvoda iz Evrope, zbog čega je švajcarski sir trenutno jedini zapadnoevropski sir koji se može naći na policama prodavnica u Moskvi, navodi Reuters.

Ruski ministar ekonomije Aleksej Uljukajev je izjavio prošle nedjelje da bi tri banke trebalo da vode proces privatizacije koji će se održati ove godine, dodajući da su zapadne banke odgovorile na poziv ministarstva, ali ih nije imenovao.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital