Sberbank Europe uspješno objavila rezultate prvog kvartala 2018.

01.06.2018. 10:49 / Izvor: Akta.ba
Sberbank Europe uspješno objavila rezultate prvog kvartala 2018.

Sberbank Europe je objavila konsolidovane finansijske rezultate za prvi kvartal 2018. u skladu sa novim standardom izvještavanja prema MFSI 9.

Sberbank Europe je objavila konsolidovane finansijske rezultate za prvi kvartal 2018. u skladu sa novim standardom izvještavanja prema MFSI 9, označivši time uspješan završetak primjene MFSI 9 unutar grupe. Primjena novog standarda izvještavanja je dobila pozitivan odgovor od regulatornog tijela. Prema Zajedničkom nadzornom timu (JST) Evropske centralne banke (ECB), primjena MSFI 9 u Sberbank Europe je “općenito u skladu sa očekivanjima”. Eksterni revizor Sberbank Europe Ernst & Young je razmotrio svih 9 MSFI koncepata i potvrdio da su “u skladu sa propisima i zahtjevima MSFI 9”.

Projekat primjene MSFI 9 unutar grupe započeo je u januaru 2017. Već godinu dana kasnije, dana 1. januara 2018. Sberbank Europe Grupa je bila usklađena sa novim Međunarodnim standardom finansijskog izvještavanja  (MSFI 9). “Promjena standarda izvještavanja imala je velike implikacije na cjelokupnu organizaciju, a uglavnom na Računovodstvo, Rizike i povezane IT sisteme. Više od 100 članova projektnog tima širom Sberbank Europe Grupe je učestvovalo u primjeni projekta. Želio bih se zahvaliti svim kolegama koji su se pridružili naporima za blagovremenim usklađivanjem sa novim propisom,” komentariše Arndt Röchling, CFO Sberbank Europe. U 2018. i nadalje, Sberbank Europe će nastaviti optimizirati i poboljšavati osnovne procese i modele rizika prema MSFI 9, koji će postati linijska aktivnost za involvirane odjele.

Glavna postignuća projekta MSFI 9:

Primjena grupnog alata za umanjenja vrijednosti

  • Primjena različitih lokalnih rješenja kod zahtjeva za klasifikacijom i mjerenjem
  • Uspješna nadogradnja alata za konsolidaciju u skladu sa zahtjevima MSFI 9
  • Primjena grupnog alata za korekciju novčanog toka, čime se takođe podržavaju budući zahtjevi za izvještavanjem
  • Uvođenje i ažuriranje relevantnih procesa, priručnika, koncepta izvještavanja, politika itd., koji su uključivali više od 10 odjela širom Sberbank Europe Grupe

Ključni finansijski podaci Sberbank Europe Grupe u prvom kvartalu 2018. (u skladu sa MSFI):

Sberbank Europe je imala solidan početak 2018. godine. Objavljeni rezultati su bolji od planiranih i sve podružnice su iskazale dobit, doprinoseći ukupnoj neto dobiti Sberbank Europe Grupe u iznosu od EUR 16 mio tokom prvog kvartala 2018.

Neto dobit: EUR 15.9 mio

  • Operativni prihod (prije rezervisanja): EUR 89.7 mio
  • Neto prihod od kamate: EUR 65.3 mio
  • Neto prihod od naknada i provizije: EUR 18.7 mio
  • Tier 1 (CET1) koeficijent kapitala: 16.5%
  • Ukupan koeficijent kapitala: 20.5%
  • Udio nekvalitetnih kredita: 10.6%

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital