Transformacija fondova: Postoji strah od masovnog otkupa dionica

30.05.2013. 13:57 / Izvor: eKapija.ba
Transformacija fondova: Postoji strah od masovnog otkupa dionica

Zakon o investicijskim fondovima u RS-u prema kojem bi svi sadašnji investicioni fondovi u roku od četiri godine trebalo da se transformiraju u otvorene moglo bi dovesti do masovnog otkupa dionica.

Zakon o investicijskim fondovima u RS-u,  prema kojem bi svi sadašnji investicioni fondovi u roku od četiri godine trebalo da se transformiraju u otvorene, prema mišljenjima nekih stručnjaka, moglo bi dovesti do navale investitora na fondove i masovnog otkupa dionica, pri čemu bi cijene dionica mogle pasti na nivo cijene nekadašnjih certifikata.

Podsjetimo, u BiH posluje 25 zatvorenih i 8 otvorenih fondova. Od tog broj 14 zatvorenih i 2 otvorena su u Republici Srpskoj.

Ipak, primjeri iz susjedstva pokazuju da se to ne mora dogoditi. Aleksandra Popović iz Ministarstva finansija Crne Gore, koja je sudjelovala na nedavno održanoj konferenciji o tržištu kapitala u Sarajevu, kazala je da takvi rizici pri transformaciji fondova postoje, ali da su njihova iskustva za sada pozitivna.

''Osim toga kaže da i regulativa EU predviđa otvorene fondove, a budući da su u Crnoj Gori postojali samo zatvoreni fondovi mi smo bili u obvezi da ih transformiramo u otvorene'', navodi Popović.

Od šest  zatvorenih investicijskih fondova koliko ih je bilo u Crnoj Gori, četiri su se transformisala u otvorene fondove, jedan je otišao u likvidaciju, dok je drugi preregistriran u dioničko društvo koje posluje sa nekretninama.  Ne samo da nije došlo do odliva sredstava i pada cijena, nego su cijene kod otkupa dionica bile čak i veće, pokazuju iskustva iz Crne Gore.

Đorđe Đurđić, predsjednik odbora direktora Montenegro burze koja u svom sastavu ima i jedan investicijski fond, smatra da je otvaranje fondova trebalo uraditi još 2007. kada je bilo mnogo veća likvidnost i veći obim trgovanja na burzi. Što se tiče straha id odljeva sredstava ističe da su u njihovm slučaju samo dva dioničara htjela izići iz fonda te da su njima isplatiti njihove iznose.  D.Kozina

 

Zatvoreni i otvoreni fondovi

Inače, zatvoreni fondovi (closed-end) su vrsta investicijskih fondova koji imaju određen broj udjela. Imovina zatvorenih investicijskih fondova podijeljena je na dionice kojima se trguje na organiziranim tržištima. Njihova cijena se određuje prema tržišnoj vrijednosti, ovisno temeljem trenutne ponude i potražnje. Prilikom osnivanja zatvorenog fonda novčana sredstva se prikupljaju javnom prodajom dionica. Sa druge strane, otvoreni fondovi su vrsta investicijskih fondova koji imaju neograničen broj udjela. Fond dakle, prikuplja novčana sredstva prodajom udjela u fondu i tako prikupljena sredstva potom ulaže u različite financijske instrumente. Novim ulaganjima novca u fond kreiraju se novi udjeli, kojima se kupuju novi financijski instrumenti, pa se na taj način povećava veličina imovine fonda. Vlasnici u svakom trenutku mogu zahtijevati otkup svih ili dijela udjela u fondu, a društvo koje upravlja fondom ih je dužno otkupiti. 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital