Kapital / DIONICE

Crna Gora kupuje akcije EPCG za 15 miliona eura

23.09.2022. 11:52 / Izvor: Agencije
cg

Vlada Crne Gore usvojila je odluku da država kupi 10 posto akcija Elektroprivrede Crne Gore za 15 miliona eura.

Vlada Crne Gore usvojila je odluku da država kupi 10 posto akcija Elektroprivrede Crne Gore za 15 miliona eura.

Ministar finansija Aleksandar Damjanović kao predlagač, kazao je da se na taj način povećava likvidnost kompanije, a država uvećava vlasništvo i sprečava da potencijalni drugi kupac utiče na odluke vezane za energetski sektor u zemlji.

Ministar finansija Aleksandar Damjanović kazao je da je za danas predviđena prodaja 10 posto akcija Elektroprivrede i predlaže da ih kupi država po znatno povoljnijoj cijeni.

On je podsjetio da je na sjednici 13. septembra donijeta odluka vezana za proces prodaje 10 odsto akcija Elektroprivrede na berzi. Kazao je da se te akcije moraju u određenom roku otuđiti od Elektroprivrede prodajom na berzi ili poništavanjem.

"Imajući u vidu zaključke da Vlada može donijeti odluku o kupovini akcija. Ovdje se sada donosi odluka o kupovini akcija u iznosu do 15 miliona eura", kazao je Damjanović i dodao da bi se odmah nakon odluke pristupilo realizaciji proceduralnih radnji.

Smatra da bi bila šteta za EPCG da se zbog likvidnosti otuđe akcije društva u kojoj je država vlasnik 80 odsto.

"Zato postoji potreba da država, ukoliko je to moguće, sa 15 miliona eura otkupi do 28 posto ponuđene cijene akcija imajući u vidu da je ovo mnogo niža cijena nego što je procijenjeno", kazao je on.

On je objasnio da kupovinom akcija država neznatno uvećava vlasništvo, sada već blizu 100 posto. 

PODIJELI:
TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital