Predah za dolar, dionice pojeftinile

19.11.2009. 14:30 / Izvor: Fena
Predah za dolar, dionice pojeftinile

Kurs dolara 19. novembra 2009. godine je porastao na svjetskim deviznim berzama, ali se prema ocjeni finansijskih stručnjaka suštinski nepovoljna tendencija za američku valutu nije promijenila.

Istovremeno, trend na globalnim berzama dionica je bio blago negativan, a vodeći indeksi dionica su i dalje blizu jednogodišnjeg ili 15-mjesečnog maksimuma, javljaju novinske agencije.

U izvještaju agencije Reuters sa indikativne devizne berze u Londonu se navodi da su ultraniskoprinosne valute, poput dolara i jena, danas napredovale na račun visokoprinosnih novčanih jednica, kao što su novozelandski i australski dolar i evropske valute.

Euro je u ranoj trgovini na berzi u Londonu izgubio više od jedan posto pređašnje vrijednosti prema japanskom takmacu i kotirao je 132,15 jena, dok je u odnosu na "zelenu novčanicu" oslabio 0,8 procenata, na 1,4850.

Bankarski stručnjaci u SAD-u ocjenjuju da neće biti uvjeta za bilo kakav osjetniji oporavak dolara sve dok kineski i američki zvaničnici nešto bitnije ne promijene u svojoj ekonomskoj i valutnoj politici.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital