"ASA Osiguranje" preuzima imovinu dioničkog društva "Central Osiguranje"

27.07.2022. 10:26 / Izvor: Akta.ba
osguranje

U cilju unapređenja ukupnog poslovanja Dionično društvo "Central Osiguranje" pripojit će se Društvu za osiguranje "ASA Osiguranju", saznaje portal Akta.ba.

U cilju unapređenja ukupnog poslovanja Dionično društvo "Central Osiguranje" pripojit će se Društvu za osiguranje "ASA Osiguranju", saznaje portal Akta.ba

Naime, "Central Osiguranje" je donijelo odluku o namjeravanoj reorganizaciji pomenutog dioničkog društva, a kao razlozi za namjeravano pripajanje nalaze se u činjenici da su društva ASA Osiguranje i Central Osiguranje koja se pripajaju vlasnički povezana pravna lica, te bi navedeno pripajanje trebalo rezultirati unapređenjem ukupnog poslovanja.

"Namjeravano pripajanje u skladu sa odredbama Zakona o privrednim društvima vrši se pripajanjem društva CENTRAL OSIGURANJE d.d. društvu ASA OSIGURANJE d.d. Sarajevo kao pravnom subjektu prijenosom cjelokupne svoje imovine, prava i obaveza bez provođenja postupka likvidacije, pri čemu društvo sljednik ASA OSIGURANJE d.d. Sarajevo preuzima imovinu, prava i obaveze pripojenog društva, te time pripojeno društvo prestaje postojat kao privredni subjekt i brišu se Iz registra privrednih društava kod suda kod kojeg je osnovan", navedeno je u odluci. 

Društvo ASA Osiguranje d.d. Sarajevo postaje pravni sljednik društava bliže definisanog u tački I ove Odluke, danom upisa brisanja pripojenog društva iz sudskog registra nadležnih sudova. Danom upisa brisanja pripojenog društva u sudski registar, pripojeno društvo iz Tačke I tačke Odluke prestaje postojati.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital