Veliki interes bh. tržišta

Prvo osiguranje kućnih ljubimaca u BiH: Na putu praksi razvijenih zemalja

12.03.2024. 13:40 / Izvor: Akta.ba
ASA

Svijetla tačka promjene svijesti o vlasništvu kućnih ljubimaca i odgovornosti koje vlasništvo sa sobom nosi.

Bosna i Hercegovina ima Zakon o dobrobiti životinja koji kao i svaki drugi ima prostora za unapređenje i stvari na papiru su uvijek bolje od onih u praksi.

Građani BiH koji posjeduju kućnog ljubimca još uvijek nisu zakonski i obligacijski prisiljeni na plaćanje poreza i osiguranja za vlasništvo, niti su osim pasoša (eventualno vakcine) pri putovanju u obavezi plaćati putno osiguranje, iako je to već ustaljena praksa u EU i svijetu.

Nedostatak tih obaveza svakako utiče na olako odlučivanje o udomljavanju životinja ali i olako napuštanje istih jer niti jedna od tih odluka ne potpada pod strog kazneni sistem a neodgovornost, čak i u najekstremnijim situacijama poput nasilja i mučenja životinja prolazi neopaženo.  

Član porodice ili ekonomski trošak

Kućni ljubimac nije igračka niti povremena stvar koja se "uzme" i koje se može odreći u svakom trenutku, reći će svi oni koji znaju šta znači odgovorno posjedovanje životinje i koliko je to u konačnici ozbiljna odluka, jer cjeloživotna briga o drugom živom biću nikako nije "mala stvar".

Kućni ljubimci kod odgovornih vlasnika postaju članovi porodice kojima se omogućava sve potrebno za normalan, siguran i dostojanstven život.

Upravo iz toga razloga ta se odluka i donosi tek ukoliko smo u mogućnosti nositi se sa obavezama te vrste.

Iako su u BiH stvari drugačije, iako je na sceni mahom neodgovorno posjedovanje životinja, neopravdano odricanje/napuštanje na ulice, iako uređeni sistem udomljavanja ne postoji, iako su azili posebna i često mračna tema, iako se na životinje još uvijek, u najvećem omjeru gleda isključivo kroz ekonomski segment ne kroz činjenicu da se radi o "živim bićima", čini se da smo kao društvo daleko od toga da doživimo mentalitetsku reformu u smislu vlasništva kućnih ljubimaca.

Zbog svega navedenog, u cjelokupnoj situaciji raduje i ohrabruje informacija da je od sada u BiH moguće osigurati svog kućnog ljubimca.

Prvo osiguranje kućnih ljubimaca u BiH

ASA CENTRAL osiguranje je prvo osiguravajuće društvo u BiH koje na ovako specificiran način tretira osiguranje isključivo kućnih ljubimaca.

"Ponosno možemo reći da smo prvo i jedino osiguravajuće društvo u Bosni i Hercegovini koje pruža specifičnu uslugu osiguranja kućnih ljubimaca, a koje uključuje osiguranje za pse i mačke.", rekli su za Akta.ba iz ASA CENTRAL osiguranja.

Iako je ovo osiguravajuće društvo pionir ove prakse u BiH, ovom uslugom, polako ali sigurno idemo ka mijenjaju aktuelnih postavki jer izvijesno je da će i druga osiguravajuća društva u BiH unutar svojih usluga, a prema praksama razvijenih zemalja u svoje usluge uskoro integrisati i osiguranje za kućne ljubimce.

U EU je osiguranje kućnih ljubimaca široko prihvaćeno, zato nas je zanimalo da li iz ovog osiguravajućeg društva smatraju da je bh. tržište dovoljno osviješteno za masovnije korištenje benefita osiguranja kućnih ljubimaca.

"Smatramo da je bh. tržište dovoljno osviješteno te da potreba odavno postoji, ali do sada nije postojala dostupnost ovog osiguravajućeg proizvoda. Edukacija o prednostima ovakvog osiguranja će dodatno povećati svijest i interes, a na tome aktivno i radimo.", navode za Akta.ba.

Ovo je svakako važna informacija za odgovorne vlasnike, ali postoji nada da će širenje ove prakse nadalje uticati i na mijenjanje legislativne postavke te da će se povoljno uticati na stopu neodgovornog vlasništva a u konačnici i povećati stepen odgovornosti i benefita po zaštitu životinja.   

Interes tržišta postoji

Na pitanje koliko je bh. tržište zainteresirano za ovu uslugu i koliko su zahtjeva aproksimalno imali u periodu od uvođenja usluge, kažu da je interes velik i da značajno raste.

"Navedeni proizvod osiguranja je upravo plasiran na tržište, ali interes je velik i značajno raste. Obzirom da tek upoznajemo tržište s benefitima novog proizvoda, moramo reći, da smo ugodno iznenađeni veliki odazivom i brojem zaključenih polica. Drago nam je što klijenti prepoznaju važnost osiguranja svojih ljubimaca kao članova porodice.", naveli su iz ASA CENTRAL osiguranja.

Kada je u pitanju procedura, zanimalo nas je koliko je papirološki zahtjevna i šta konkretno uključuje.

"Proces osiguranja kućnih ljubimaca je vro jednostavan. Police se mogu ugovoriti kod naših prodajnih predstavnika na više od 200 prodajnih mjesta u BiH ili putem ASA CENTRAL webshopa,  gdje ostvaruju popust od 10%.", kažu za Akta.ba iz ovog osiguravajućeg društva.

U širem smislu pokriveni su neočekivani veterinarski troškovi, hitne posjete veterinaru, nezgoda ili bolest kućnog ljubimca ali i materijalna šteta koju drugima naprave vaši ljubimci.

U ASA CENTRAL osiguranju se mogu osigurati psi i mačke, odnosno u užem smislu osiguranjem su pokriveni troškovi liječenja, odgovornost vlasnika kućnih ljubimaca, putno osiguranje.

Koji ljubimci i pod kojim uslovima mogu biti osigurani a koji ne 

U ovoj konkretnoj usluzi, osigurati se mogu psi i mačke koji ispunjavaju sljedeće uslove:

  • starost od dva mjeseca do napunjenih sedam godina, ako se prvi put osiguravaju,
  • označeni mikročipom,
  • tretirani protiv vanjskih i unutarnjih parazita i nametnika,
  • cijepljeni protiv bjesnoće na vrijeme i sukladno zakonskim propisima,
  • cijepljeni protiv zaraznih bolesti s prva dva cjepiva, prema preporuci veterinarskog kalendara cijepljenja i to.

Postoje i ograničavajuće okolnosti osiguranja kućnih ljubimaca unutar ove usluge, kriteriji, odnosno eliminatorni uslovi.

"Po Uslovima se ne mogu osigurati oni kućni ljubimci koji su u trenutku sklapanja osiguranja bili pod veterinarskim tretmanom zbog bolesti ili povreda, ako su stariji od deset godina te ako su držani pod lošim veterinarsko - zdravstvenim i higijenskim uslovima.", pojasnili su za Akta.ba iz ovog osiguravajućeg društva.

Na pitanje na koliko se najkraće, a na koliko najduže može osigurati kućni ljubimac, iz ovog osiguranja kažu da se osiguranje zaključuje na period od jedne ili više godina.

Kada su u pitanju potrebni dokumenti od vlasnika, ali i od ljubimca za realizaciju usluge osiguranja iz ASA CENTRAL osiguranja kažu da je dovoljno unijeti pasminu, godinu rođenja, te broj zdravstvenog kartona kućnog ljubimca.

"Polica se ugovara ovisno o starosti kućnog ljubimca. Osigurati se mogu psi i mačke starosti od 2 mjeseca do napunjenih 7 godina ako se prvi puta osiguravaju, odnosno ne može se osigurati životinja starija od 10 godina. Dovoljno je unijeti pasminu, godinu rođenja te broj zdravstvenog kartona kućnog ljubimca.", naveli su za Akta.ba.

Prakse u EU

Zakoni o dobrobiti životinja širom Evropske unije uključuju i obavezno osiguranje za kućne ljubimce, primarno za mačke i pse.

Tako, vlasnici pasa i mačaka moraju da osiguraju svoje ljubimce i to ujedno legislativno uređuje i štiti životinje, te onemogućava neodgovornim vlasnicima neopravdano napuštanje životinja.

S druge strane, ovo predstavlja svojevrsno opterećenje za odgovorne vlasnike koji bi spasili i više napuštenih životinja ali jednostavno ne mogu priuštiti tolike osiguravajuće troškove.

U Španiji na primjer, prema zadnjim podacima ima preko devet miliona pasa, što znači da u španskim domaćinstvima ima duplo više kućnih ljubimaca nego djece.

Tako je u ovoj zemlji od kraja prošle godine, na snagu stupio novi zakon o dobrobiti životinja koji ima za cilj promoviranje zaštite i sprječavanje napuštanja životinja.

Zakon uključuje važan uslov u pogledu osiguranja od građanske odgovornosti za pse, koje je do sada bilo obavezno samo za rase koje se smatraju potencijalno opasnim.

U nekim regijama ovo osiguranje je bilo obavezno, ali će po novom zakonu biti obavezno u cijeloj zemlji, i to za sve rase pasa.

Zakon također navodi da oni koji se odluče za posjedovanje pasa "moraju da se akredituju za kurs obuke za posjedovanje pasa", koji će važiti neograničeno vrijeme.

Ova obuka je besplatna ali obavezna kako bi se potencijalni vlasnici "naučili" kako ispravno tretirati svog ljubimca.

Već postoje i osiguranja kućnih ljubimaca, neka od njih samo s građanskom odgovornošću, a druga s više pokrića koja se mogu dodati, kao što su veterinarsko osiguranje ili usluge telefonske pomoći.

Neka osiguranja ograničavaju starost kućnih ljubimaca - na primjer, od tri mjeseca do devet godina - i pružaju opcije osiguranja za druge vrste egzotičnih životinja, kao što su ptice ili gmizavci. Raspon cijena može varirati, od 50 do više od 100 eura godišnje.

Kad su u pitanju putovanja sa ljubimcima, postoje Europski pasoš za kućne ljubimce i Certifikat EU o zdravlju životinja.

Europski pasoš za kućne ljubimce standardizirani je dokument i obavezan za putovanje unutar EU. Sadrži opis vašeg kućnog ljubimca i pojedinosti o njemu, uključujući kôd u mikročipu ili na tetovaži, te podatke o istorijatu vakcinacije protiv bjesnoće i podatke za kontakt vlasnika i veterinara koji je izdao pasoš.

Pasoš je validan sve dok redovno vakcinišete ljubimca.

S druge strane, Certifikat EU o zdravlju životinja je druga vrsta dokumenta s podacima o vašem kućnom ljubimcu (ime, zdravstveno stanje, istorijat vakcinacije protiv bjesnoće) te se temelji na standardnom obrascu EU-a.

Ako putujete iz zemlje ili područja izvan EU-a, vaš kućni ljubimac mora imati certifikat EU-a o zdravlju životinja koji je u zemlji polaska izdao službeni državni veterinar najviše 10 dana prije nego što vaš kućni ljubimac stigne u EU.

Taj certifikat vrijedi za putovanja među zemljama EU-a četiri mjeseca od datuma te potvrde ili do isteka validnosti vakcine protiv bjesnoće.

Uz certifikat trebate imati i ispunjenu pisanu izjavu da s kućnim ljubimcem putujete iz razloga koji nisu komercijalne prirode.

Ta izjava potrebna je i ako vaš kućni ljubimac putuje s osobom koju ste za to ovlastili. U tom slučaju svog kućnog ljubimca morate preuzeti u roku od pet dana od vašeg putovanja.

 

N.K.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti