ODLIČNI REZULTATI

Zuckerberg najavio prvu dividendu u povijesti, dionica Mete skočila 18 posto

05.02.2024. 10:59 / Izvor: Agencije
meta

Meta je, uz isplatu tromjesečne dividende, najavila i povećanje programa otkupa dionica za 50 milijardi dolara.

Majka kompanija Facebooka – Meta isplatiće kvartalnu nagradu akcionarima u iznosu od 50 centi po akciji, a po objavi te informacije kao i odličnih rezultata u posljednjem kvartalu prošle godine, vrijednost akcije Mete porasla je čak 18 posto.

Meta je, uz isplatu tromjesečne dividende, najavila i povećanje programa otkupa dionica za 50 milijardi dolara.

„Ovo je bila ključna godina za našu kompaniju“, ocenila je finansijska direktorka Mete Susan Li, dok je kompanija investitorima predstavila dugoročne planove koji obuhvataju veća ulaganja u veštačku inteligenciju, metaverzum i infrastrukturu.

Meta, inače, radi na uvođenju ‘AI pomoćnika’ za korisnike, kreatore sadržaja i oglašivače na cijeloj platformi, a vještačku inteligenciju koristi i za efikasnije oglašavanje.

„Ne očekujemo da će naši Gen AI proizvodi biti značajan motor prihoda u 2024. godini“, rekla je Li dodavši da je to najbolja „prilika za unovčavanje alata za oglašavanje“.

U kompaniji procjenjuju da će kapitalna ulaganja u ovoj godini iznositi od 30 do 37 milijardi dolara, što je povećanje od dve milijarde u odnosu na ranija očekivanja.

Prihodi Mete porasli su za četvrtinu u poslednjem tromesečju, i to na 40,1 milijardu dolara, premašivši očekivanja analitičara. Neto prihod skočio je 201 odsto na 14 milijardi dolara, nadmašivši konsenzus analitičara od 13 milijardi dolara.

U prvom tromjesečju Meta očekuje prihode između 34,5 i 37 milijardi dolara, dok je istovremeno pod snažnim pravnim i političkim pritiskom u SAD zbog sumnje na neodgovarajuću zaštitu dece od štetnog sadržaja na svojim platformama, podseća Poslovni dnevnik.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital