PREF-u otvoreni novi putevi za ulaganja

12.10.2017. 10:00 / Izvor: Nezavisne novine
PREF-u otvoreni novi putevi za ulaganja

Otvara se mogućnost saradnje s međunarodnim finansijskim institucijama u infrastrukturnim i drugim projektima u RS i BiH

Deset godina nakon donošenja Zakona o Penzijskom rezervnom fondu (PRED Republike Srpske kreće se u njegove ozbiljne izmjene kako bi bio prilagođen novim kretanjima na tržištu, ali i kako bi se Fondu otvorile nove mogućnosti za ulaganja.

"Izmjene se odnose, prije svega, na dodatno definisanje ograničenja ulaganja, koja i dalje ostaju konzervativna, ali nam se otvara mogućnost saradnje s međunarodnim finansijskim institucijama u u infrastrukturnim i drugim projektima u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini, a koja često nemaju pravnu prirodu hartija od vrijednosti. Pored toga, izmjenama zakona u obzir su uzeta iskustva razvijenijih tržišta kapitala gdje je naglasak na ograničenju ulaganja u odnosu na vrijednost portfelja kao standardni model kontrole rizika izloženosti prema jednom ili više povezanih pravnih lica", kaže Darko Lakić, direktor PREF-a.

Dodaje kako se izmjenama zakona otvara mogućnost učestvovanja u repo poslovima na Banjalučkoj berzi, a dodatno je uređeno pitanje upravljanja drugim fondovima u budućnosti pod uslovom da im se ukaže šansa i povjerenje.

Inače, među razlozima za donošenje izmjena i dopuna zakona, a koji će se u formi nacrta na nare dnoj sjednici Narodne skupštine RS naći pred poslanicima, navodi se da se zadržavanjem postojeće regulative može očekivati pad realnog prinosa na portfelj koji je u prethodne tri godine, u prosjeku, iznosio 5,69 odsto.

"S obzirom na to da domaće finansijsko tržište, kao i inostrano, karakterišu niske kamatne stope i viškovi likvidnosti, Rezervni fond će biti izložen riziku daljeg pada kamatnih stopa na dužničke hartije od vrijednosti usljed pokurencijc. Dalji pad kamatnih stopa, u kratkom roku, trebalo bi da doprinese rastu neto vrijednosti imovine Rezervnog fonda, međutim, u dugom roku, ovaj trend bi negativno uticao na bilans uspjeha Rezervnog fonda", navodi se u nacrtu izmjena zakona.

Dodaje se i da su zbog negativnog trenda na tržištu hartija od vrijednosti Republike Srpske predloženi novi oblici ulaganja imovine Fonda, a koji su i dalje usklađeni s osnovnim ciljevima osnivanja Rezervnog fonda i koji bi trebalo da doprinesu razvoju domaćeg tržišta privlačenjem stranih investicija.

"Stvaranjem zakonskih preduslova, daje se mogućnost Rezervnom fondu da, kao domaći investitor, zajedno s međunarodnim finansijskim organizacijama i multflateralnim razvojnim bankama učestvuje u investiranju u infrastrukturne projekte ili neke druge dugoročne projekte na domaćem tržištu. U cilju kontrole rizika koncentracije ulaganja, redefinisana su ograničenja ulaganja Rezervnog fonda, da bi, i u narednom periodu, Društvo za upravljanje nastavilo da ostvaruje pozitivne rezultate i pruža podršku obaveznom penzijskom osiguranju", navode predlagači zakona.

Inače, PREF RS je u 2016. ostvario dobit od 4,9 miliona maraka. Prihodi od dividendi su 6,7 miliona, a od kamata 4,9 miliona KM, navodi se u njihovom godišnjem izvještaju. Za šest godina Fond je isplatio preko 37 miliona maraka dividende.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital