Dolar blago ojačao prema košarici valuta

19.04.2020. 11:55 / Izvor: N1
Dolar blago ojačao prema košarici valuta

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, ojačao je prošloga tjedna 0,3 posto.

Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga tjedna blago porasla, pa se dolar oporavio od pada tjedan dana prije, kada je američka središnja banka dodatno olabavila monetarnu politiku.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, ojačao je prošloga tjedna 0,3 posto, na 99,76 bodova.

Pritom je tečaj eura prema dolaru skliznuo 0,55 posto, na 1,0875 dolara. U odnosu na japansku valutu, cijena dolara pala je, pak, 0,9 posto, na 107,50 jena.

Posljednjih tjedana tečaj dolara znatno oscilira zbog širenja koronavirusa u svijetu i velikih velikih monetarnih poticaja američke središnje banke.

Prije desetak dana dolar je bio pod pritiskom jer je Fed još jednom olabavio monetarnu politiku kako bi podržao gospodarstvo koje je paralizirano zbog oštrih mjera za suzbijanje koronavirusa.

No, prošloga se tjedna dolar oporavio od tog pada jer investitori planove predsjednika SAD-a Donalda Trumpa o ponovnom pokretanju gospodarstva smatraju pozitivnim znakom.

Trump je u četvrtak na konferenciji za novinare rekao da je u SAD-u prošao vrh epidemije i da je zemlja spremna da se u tri faze ponovno pokrene gospodarstvo i ukinu restrikcije uvedene u cilju spriječavanja širenja koronavirusa.

Ipak, ulagači su oprezni jer je jasno da američko gospodarstvo ulazi u recesiju, na što, među ostalim, upućuju podaci s tržišta rada.

Čak 5,2 milijuna Amerikanaca zatražilo je u prošlom tjednu isplatu naknade za zaposlene, što znači da je u samo mjesec dana taj zahtjev predalo čak 22 milijuna Amerikanaca.

Unatoč tome, neki analitičari očekuju da će dolar kratkoročno vjerojatno dobivati na vrijednosti jer će višemjesečne karantene širom svijeta nanijeti goleme štete globalnom gospodarstvu.

Na to ukazuje i prošloga tjedna objavljeni podatak da je kineski bruto domaći proizvod (BDP) u prvom tromjesečju ove godine pao za 6,8 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što je prvi pad drugog po veličini svjetskog gospodarstva od 1992., kada su se počeli pratiti ti podaci, i veći nego što su analitičari očekivali.

Euro se, pak, našao pod pritiskom nakon upozorenja francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da bi Europska unija mogla propasti ako ne pronađe način da podijeli troškove krize.

"Euro bi mogao biti pod pritiskom jer očekujemo da će europski gospodarski podaci biti slabiji nego američki, djelomice i zbog toga što nema koordiniranog fiskalnog odgovora Europe na krizu. Zbog toga smo zabrinuti", pišu analitičari Bank of America u osvrtu na situaciju na tržištima.

Koronakriza ukazala je na ranjivost jedinstvene europske valute. Od početka mjeseca tečaj eura prema dolaru skliznuo je gotovo 1,5 posto.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital