Član izraelskog ratnog kabineta

Izraelci traže promjene: Najveći rival Netanjahua pozvao na održavanje vanrednih izbora

04.04.2024. 08:01 / Izvor: Radio Slobodna Evropa
Izrael

Foto: Član izraelskog ratno kabineta Beni Ganc, Tel Aviv, 28. oktobar 2023.

Netanjahu, izraelski premijer sa najdužim stažom, više puta je odbacivao prijevremene izbore, koje bi, prema anketama javnog mnjenja, izgubio.

Član izraelskog ratnog kabineta Beni Gantc pozvao je u srijedu da se raspišu izbori za septembar, dok se vlada premijera Benjamina Netanjahua suočava s pritiskom u zemlji i inostranstvu zbog rata u Gazi.

Ganc je rekao da bi izbori ojačali međunarodni kredibilitet zemlje i smanjili tenzije unutar duboko polarizovanog izraelskog društva.

"Moramo se dogovoriti o datumu izbora u septembru, ka godišnjici rata ako hoćete", rekao je Ganc u televizijskom obraćanju.

"Određivanje takvog datuma omogućit će nam da nastavimo vojne napore, istovremeno signalizirajući građanima Izraela da ćemo uskoro obnoviti njihovo povjerenje u nas", dodao je.

Hiljade Izraelaca izašlo je posljednjih dana na ulice zahtjevajući nove izbore. Mnogi su kritikovali Netanjahua i izrazili gnjev zbog postupanja njegove vlade u vezi sa 134 izraelska taoca koji se još drže u Gazi šest mjeseci poslije početka rata.

Netanjahu, izraelski premijer sa najdužim stažom, više puta je odbacivao prijevremene izbore, koje bi, prema anketama javnog mnjenja, izgubio, rekavši da bi izlazak na izbore usred rata samo nagradio Hamas, kojeg SAD i Evropska unija smatraju terorističkom organizacijom.

Njegova stranka Likud u srijedu je saopštila da Ganc mora "prestati da se bavi sitnom politikom" tokom rata.

"Izbori će sada donijeti paralizu, podjele, nanijeti štetu borbama u Rafi i fatalni udarac šansama za dogovor o taocima", naveo je Likud.

Ganc, bivši general vojske koji je bio u opoziciji, pridružio se Netanjahuovoj vladi u ranim danima rata u gestu političkog jedinstva tokom krize.

Ankete pokazuju da bi njegova stranka bila prva na svim izborima i da bi on bio favorit da preuzme funkciju premijera.

On ipak nije zaprijetio da će napustiti ratnu vladu, ako Netanjahu ne prihvati njegov zahtjev.

Netanjahu je obećao da će vratiti taoce kući i uništiti Hamas, iako je nejasno kako bi Izrael to mogao da izvede, dok stručnjaci sumnjaju da je to uopšte moguće.

U nemilosrdnim izraelskim vazdušnim, kopnenim i morskim napadima ubijeno je više od 32.000 Palestinaca, navode zdravstvene vlasti u Gazi pod kontrolom Hamasa.

Izraelska ofanziva je takođe izazvala humanitarnu katastrofu.

Istraživanja pokazuju da većina Izraelaca ne odobrava Netanjahuovo vođstvo poslije napada na zajednice na jugu Izraela 7. oktobra koji je predvodio Hamas, i u kojem je, prema izraelskim podacima, ubijeno oko 1.200, a 253 talaca oteto.

Redovni izbori za izraelski parlament bi trebalo da se održe u oktobru 2026.

Lider izraelske opozicije Jair Lapid je rekao da aktuelnu vladu treba što prije smeniti.

Mnogi članovi opozicije, ali i rođaci talaca, optužuju Netanjahua, koji je sada u šestom premijerskom mandatu, da nema ozbiljan interes da obezbijedi oslobađanje talaca i da produžava rat kako bi ostao na vlasti.

Mnogi Izraelci takođe optužuju Netanijahua da nije priznao nikakvu ličnu odgovornost za masakr u Hamasu 7. oktobra.

(Reuters, DPA)

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti