Specijalna pješačka misija

Gebrüder Weiss podržava klimatsku ekspediciju "The Greenland Project"

29.04.2024. 13:46 / Izvor: Akta.ba
Grinland

Logistička kompanija transportuje opremu za jednomjesečnu naučnu ekspediciju.

Grenland je u fokusu klimatskih istraživanja već dugi niz godina jer je, kao jedna od najvećih ledenih regija na svijetu, ostrvo osjetljivo na klimatske promjene. To znači da je Grenland posebno zanimljivo mjesto za naučnike. Imajući to u vidu, međunarodni tim istraživača, uključujući dva naučnika, ljekara i fotografa, danas kreće na specijalnu pješačku misiju da izmjeri debljinu ledene ploče u ključnim intervalima. Transportna rješenja i opremu za ovu jedinstvenu i održivu ekspediciju podržava međunarodna logistička kompanija Gebrüder Weiss.

"Kao jedan od vodećih svjetskih pružalaca logističkih usluga, također vidimo kao našu dužnost da podržimo odabrane istraživačke inicijative, kao što je projekat Grenland. Svrha ekspedicije je da stekne uvid u klimatske promjene koje će nam pomoći da donesemo pametne odluke za našu budućnost", kaže Wolfram Senger-Weiss, izvršni direktor Gebrüder Weissa.

Konkretno, istraživački tim je krenuo da pređe Grenland otprilike prateći 70. paralelu, koja povezuje selo Kangerlussuaq na zapadnoj obali sa gradom Isotoq na istočnoj obali. Gustoća ledene ploče mjerit će se u jednakim intervalima kako bi se dobila mjerenja za usporedbu s ranijim uzetim duž ove rute. Projektni tim će na skijama preći ukupno 600 kilometara (373 milje), svaki sa saonicama za vuču.

"Kako se naše istraživanje u suštini fokusira na klimu i topljenje glečera, smatramo da je važno da bude što je moguće neutralnija klima. "Sprovođenje pješačke ekspedicije u ovaj krhki ekosistem omogućava da se mjerenja vrše na ekološki prihvatljiviji način, za razliku od helikopterom, kao i sa većim stepenom tačnosti nego što bi to bilo moguće satelitom," naglašava Niklas Marc Heinecke, fotograf i suosnivač projekta "Grenland." "Možemo se osloniti na pouzdanu opremu u ovom negostoljubivom okruženju zahvaljujući podršci Gebrüder Weissa."

Rezultati ekspedicije, koja će detaljnije biti analizirana na Univerzitetu Sunshine Coast u Australiji, imaju globalni značaj. Oni će biti podjeljeni sa istraživačima iz cijelog svijeta, doprinoseći našem kolektivnom razumjevanju klimatskih promjena. Cilj jednomjesečne ekspedicije je da stekne dragocjen uvid u veze između temperaturnih fluktuacija na Grenlandu poslednjih decenija i daljih uticaja na globalnu klimu.

Gebrüder Weiss će koristiti svoje kanale društvenih medija u narednim mjesecima kako bi pružio aktuelne novosti o projektu, od impresivnih slika sa Grenlanda do uzbudljivih rezultata istraživanja. Ovi kanali također pružaju informacije o svim drugim inovativnim projektima mobilnosti koje podržava logistička kompanija. Nedavno je Gebrüder Weiss prevezao opremu za Mars analognu misiju AMADEE-24 Austrijskog svemirskog foruma (OeWF) u Armeniju.

grenland


Vreme stoji mirno tokom arktičkog ljeta: svjetlo je 24 sata dnevno. (Izvor: Gebrüder Weiss / Niklas Marc Heinecke)

grinland

Tokom ekspedicije, istraživači će putovati preko Grenlanda od zapada do istoka kako bi izmjerili debljinu ledenog pokrivača. (Izvor: Gebrüder Weiss / Niklas Marc Heinecke)

grinland

Istraživači koriste sanke kao mobilnu bazu za svoje studije o topljenju glečera. (Izvor: Gebrüder Weiss / Niklas Marc Heinecke)

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti