Zatvoren geografski jaz

Gebrüder Weiss otvorio novu poslovnicu u Albaniji

13.02.2023. 08:55 / Izvor: Akta.ba
Gebruder Weiss

Foto: Gebrüder Weiss / Elton Xhafkollari

Kompanija Gebrüder Weiss 6. februara 2023. otvorila je novu poslovnicu u albanskom glavnom gradu Tirani.

Kompanija Gebrüder Weiss 6. februara 2023. otvorila je novu poslovnicu u albanskom glavnom gradu Tirani. Na taj način ovo međunarodna transportna i logistička firma zatvara geografski jaz između Crne Gore i Sjeverne Makedonije te širi svoje prometne veze u jugoistočnoj Europi. Kompanija Gebrüder Weiss sada je zastupljena na zapadnom Balkanu s poslovnicama u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji.

Thomas Moser, Direktor i regionalni voditelj Black Sea/CIS u kompaniji Gebrüder Weiss.
Izvor: Gebrüder Weiss / Serra

"Transporti u i iz Albanije značajno su porasli u posljednjih deset godina. Većina uvezene robe dolazi iz Europske unije. S poslovnicom u Tirani, najvažnijem prometnom čvorištu zemlje, želimo klijentima iz industrije i trgovine ponuditi izravne veze s Albanijom odnosno odatle s EU", govori Thomas Moser, direktor i regionalni voditelj Black Sea/CIS u kompaniji Gebrüder Weiss.

Preduvjeti za to su dobri: Pružatelj logističkih usluga ima gustu mrežu kopnenog transporta u susjednim zemljama kao i u srednjoj i istočnoj Europi.

Dorina Islami, voditeljica za Albaniju u kompaniji Gebrüder Weiss.
Izvor: Gebrüder Weiss

"U prvom koraku ćemo proširiti postojeću liniju zbirnog tereta između Sjeverne Makedonije (Skopje) i Albanije u oba smjera. Planirane su i nove veze s Italijom, glavnim trgovinskim partnerom Albanije”, kazuje Dorina Islami, voditeljica za Albaniju u kompaniji Gebrüder Weiss.

Gospodarski izgledi u Albaniji ponovno su pozitivniji nakon pandemije korone. Za 2023. očekuje se gospodarski rast od oko tri posto. U trgovinskoj bilanci prevladava uvoz poput hrane, strojeva, kemikalija i tekstila. Izvozni proizvodi u Europsku uniju, s kojom postoji sporazum o slobodnoj trgovini od 2009., uključuju odjeću i hranu, željezo i čelik te druge sirovine i građevni materijal.

O Gebrüder Weissu u Bosni i Hercegovini

U Bosni i Hercegovini prisutan od 2008. godine, a od 2013. godine Gebrüder Weiss ima sjedište sa sopstvenim logističkim čvorištem u Sarajevu. Kompanija nudi inteligentna logistička rješenja za svoje klijente i pruža fleksibilne usluge distribucije cestom, željeznicom, zrakom i morem. Kao dio svoje digitalne strategije, Gebrüder Weiss je početkom 2020. godine pokrenuo platformu ETA (Estimated Time of Arrival), putem koje kupci kompanije mogu pratiti proces slanja putem interneta, uključujući i očekivano vrijeme dolaska narudžbi. Gebrüder Weiss nudi ovu uslugu digitalnog zbirnog transporta na svim mjestima gdje kompanija vrši konačnu isporuku. Pokretanjem myGW-a u Bosni i Hercegovini i integracijom ETA-e u portal, klijenti kompanije imaju pristup svim relevantnim informacijama sa jednog naloga, bilo kada i sa bilo kog mjesta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti