Uspješno lansiranje rakete sa naučnim eksperimentima

24.11.2022. 09:47 / Izvor: Akta.ba
lansiranje rakete
OTVORI GALERIJU

Svemirska misija u sjevernoj Švedskoj se odvija prema planu / Gebrüder Weiss je zvanični logistički partner Švedske svemirske korporacije (SSC) i transportovao je eksperimente do Arktičkog kruga.

Svemirska misija u sjevernoj Švedskoj se odvija prema planu / Gebrüder Weiss je zvanični logistički partner Švedske svemirske korporacije (SSC) i transportovao je eksperimente do Arktičkog kruga

Sarajevo / Kiruna, 24. novembra 2022. U srijedu 23. novembra, u 9:25 sati lansirana je raketa iz baze u Esrangeu, te letjela u svemir brzinom većom od 6500 km/h. Zahvaljujući paraboličnoj putanji, eksperimenti su lebdjeli u bestežinskom stanju na visini od 260 kilometara šest minuta prije nego što su se vratili na zemlju pričvršćeni za padobran. Eksperimenti su prizemljeni u nenaseljeno područje sjeverno od Esrangea. Tim Švedske svemirske korporacije ih je helikopterom vratio natrag u bazu. Naučnici ih sada evaluiraju.

Stefan Krämer, voditelj projekta misije, s olakšanjem govori o uspješnom toku misije: "Radili smo na lansiranju ove rakete više od dvije godine. Napetost je bila velika. U konačnici su svi partneri pridonijeli uspjehu misije. Također zahvaljujemo kompaniji Gebrüder Weiss na logističkoj podršci.“ Kompanija je partner SSC-a i transportovala je istraživačku opremu. Frank Haas, voditelj komunikacija kompanije Gebrüder Weiss prisustvovao je lansiranju: "Uvijek podržavamo odabrane projekte koji ukazuju na budućnost mobilnosti. Zbog različitih testova koji se odvijaju na svemirskoj raketi, ova misija ima izuzetan naučni značaj.“

23. novembra 2022 u 9:25 sati uzletjela je raketa sa naučnim eksperimentima u bazi u Esrangeu, sjeverna Švedska. (Izvor: Gebrüder Weiss / Florian Lorenz)

Na raketi je u svemir odletjelo dvanaest istraživačkih testova iz područja biomedicine, fizike, astronomije i biologije. Među njima i eksperiment NeuroBeta Medicinskog fakulteta Univerziteta Uppsala, koji se bavi liječenjem dijabetesa A. Matične ćelije gušterače dopremljene su u svemir radi istraživanja ćelija, i njihova aktivacija u uvjetima bestežinskog stanja. "U ovom eksperimentu je posebice akcija vraćanja bila zahtjevna, jer su uzorci morali biti vraćeni u laboratorij u Esrangeu u roku od dva sata“, govori Alf Vaernéus, inženjer nadležan za projekat. „Drago nam je da je sve uspjelo.“

Jupp Philipp, vlasnik kompanije FORTIS, Stefan Krämer, voditelj projekta misije i Frank Haas, voditelj komunikacija kompanije Gebrüder Weiss ispred rakete. (Izvor: Gebrüder Weiss / Florian Lorenz)

Na raketi je bilo i 13 satova švicarskog proizvođača satova FORTIS da bi se istražilo njihovo ponašanje u svemiru. Jupp Philipp, vlasnik tvrtke FORTIS: „Želimo izrađivati satove koji dokazano mogu raditi u svemiru. Još uvijek moramo evaluirati detaljne rezultate ovog stres testa, ali već sada možemo reći da su se svi satovi vratili na zemlju neoštećeni i tačni.“ Kompanija ima za cilj razviti prvi sat koji mogu nositi i astronauti na Marsu. Kao i Gebrüder Weiss, Fortis je također partner Austrijskog svemirskog foruma. Obje kompanije podržavaju Analognu misiju na Mars u Izraelu 2021.

O misiji:

Od 14. do 23. novembra Švedska svemirska korporacija izvela je u sjevernoj Švedskoj svoju 15. svemirsku misiju. Sa „SubOrbital Express“ je dvanaest naučnih eksperimenata lansirano u svemir raketom radi istraživanja njihovog ponašanja u bestežinskom stanju. Eksperimente su dostavili istraživački timovi iz Kostarike, Brazila, Portugala, Italije, Belgije, Švicarske, Njemačke, Lihtenštajna i Švedske. Cilj ove misije je sticanje spoznaja za daljnja istraživanja i rad astronauta u svemiru. Pripreme za ovu misiju trajale su dvije godine.

O Gebrüder Weissu u Bosni i Hercegovini

U Bosni i Hercegovini prisutan od 2008. godine, a od 2013. godine Gebrüder Weiss ima sjedište sa sopstvenim logističkim čvorištem u Sarajevu. Kompanija nudi inteligentna logistička rješenja za svoje klijente i pruža fleksibilne usluge distribucije cestom, željeznicom, zrakom i morem. Kao dio svoje digitalne strategije, Gebrüder Weiss je početkom 2020. godine pokrenuo platformu ETA (Estimated Time of Arrival), putem koje kupci kompanije mogu pratiti proces slanja putem interneta, uključujući i očekivano vrijeme dolaska narudžbi. Gebrüder Weiss nudi ovu uslugu digitalnog zbirnog transporta na svim mjestima gdje kompanija vrši konačnu isporuku. Pokretanjem myGW-a u Bosni i Hercegovini i integracijom ETA-e u portal, klijenti kompanije imaju pristup svim relevantnim informacijama sa jednog naloga, bilo kada i sa bilo kog mjesta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti