Generalnu proba analogne misije na Marsu

Gebrüder Weiss domaćin austrijskog svemirskog foruma u Beču

02.02.2024. 12:01 / Izvor: Akta.ba
gebruder

Posjetioci na poligonu Maria Lanzendorf doživljavaju budućnost mobilnosti u svemirskim putovanjima na posebnom događaju.

Kao zvanični logistički partner Austrijskog svemirskog foruma (OeWF), Gebrüder Weiss je svoju lokaciju Maria Lanzendorf pretvorio u poligon za analognu misiju na Marsu AMADEE-24 od 26. do 28. januara. Istraživački tim i analogni astronauti OeWF-a proveli su opsežnu generalnu probu sa opremom i naučnim eksperimentima za misiju. U nedjelju, 27. januara, tokom posebnog događaja otvorenih vrata, nauka, svemirska putovanja i budućnost mobilnosti oživjeli su za zaposlene kompanije i njihove porodice.

"Ovo je drugi put da podržavamo Austrijski svemirski forum svojom stručnošću u oblasti transporta i logistike. Smatramo da je važno učestvovati u oblikovanju budućnosti mobilnosti i omogućiti našim zaposlenima da iskuse isto izbliza. Kao najstarija svjetska transportna i logistička kompanija, osjećamo posvećenost u tom pogledu,” kaže Jürgen Bauer, član Upravnog odbora Gebrüder Weiss-a.

AMADEE-24 je najkompleksnija analogna misija na Marsu do sada. Tokom generalne probe, OeWF testira kako bi osigurao da su i astronauti i oprema sposobni za jednomjesečnu misiju u potpunoj izolaciji. Prošlog vikenda posetioci su uživali u iskustvu uživo, posmatrajući kako rade naučnici, videvši koliko je teško obući svemirsko odelo i kakav treba da bude sat astronauta da bi izdržao ekstremne uslove koji vladaju u svemiru.

“Ova generalna proba nam je veoma važna. Pokazuje nam na čemu se trenutno nalazimo i šta još treba da se uradi pre nego što započnemo stvarnu simulaciju u Jermeniji početkom marta. Veliki interes posjetitelja i podrška koju nam je pružio Gebrüder Weiss pružaju nam vjetar u leđa za najsloženiju misiju koju smo do sada izveli“, komentira AMADEE-24 Gernot Grömer, direktor OeWF-a.

Jednomjesečna simulacija Marsa održat će se u pustinjskom regionu oko Armaša u Jermeniji u martu. Logistika igra važnu ulogu u realizaciji projekta. Gebrüder Weiss će prevesti osjetljivu opremu od Maria Lanzendorf-a u Jermeniju, brinući se o sigurnom pakovanju svemirskih odijela, rovera i dronova, kao i upravljanju carinjenjem i isporukom robe. Ova izazovna misija ističe ekspertizu logističke kompanije u oblasti specijalnih transporta, kao i njeno veliko znanje u regionu Kavkaza. Gebrüder Weiss ima svoje lokacije u Gruziji i Jermeniji koje blisko sarađuju sa bečkim kolegama u misiji AMADEE-24.

“Okupili smo tim stručnjaka iz sve tri zemlje za ovu pionirsku misiju. Oni će tretirati dva pomorska teretna kontejnera kao svemirske brodove, dovodeći ih bezbedno na lokaciju misije i nazad,” kaže Franco Ravazzolo, menadžer odeljenja za projekte & Break Bulk u Gebrüder Weissu.

Putovanje od Austrije preko Mađarske, Srbije, Bugarske, Turske i Gruzije do konačnog odredišta u jermenskoj pustinji Armaš počinje ove sedmice. Prijevoz u maju, također će obaviti Gebrüder Weiss. Informacije o Mars Analog Mission AMADEE-24 redovno će se objavljivati na kanalima društvenih medija stručnjaka za logistiku.

gebruder

Partneri za saradnju AMADEE-24 s lijeva na desno: Andreas Bentele (menadžer marketinga Fortis Watches AG), Gernot Grömer (direktor Austrijskog svemirskog foruma), Jürgen Bauer (član upravnog odbora Gebrüder Weiss) i Frank Haas (šef strategije korporativnog brenda i komunikacija u Gebrüder Weiss). (Izvor: OeWF / vog.photo)

slika 2

Na konferenciji za novinare u petak 26. januara na lokaciji Maria Lanzendorf, Jürgen Bauer daje uvid u transportni put od Austrije do Armenije. (Izvor: OeWF / vog.photo)tbd,

astronautkinja

Analogna astronautkinja Carmen Köhler inspiriše zaposlene i medije tokom svoje turneje u svemirskom odijelu. (Izvor: OeWF / vog.photo)

posjetitelji

 Oko 300 posjetitelja iskoristilo je priliku da dotakne budućnosti mobilnosti na lokaciji Maria Lanzendorf. (Izvor: OF / vog.photo)

karen

Analog astronaut Carmen Köhler was available for photos and questions from visitors. (Source: OeWF / vog.photo)

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti