Postavljanje svjetskog rekorda

Gebrüder Weiss šalje kamion na solarni pogon do najvišeg vulkana na svijetu

05.10.2023. 11:19 / Izvor: Akta.ba
gebrudeer

Logistička kompanija je zvanični partner Peak Evolution tima.

 

Logistička kompanija je zvanični partner Peak Evolution tima. Zajedno žele da dovezu kamion na solarni pogon na visinu od 6.893 metra, što bi bio svjetski rekord.

Najviši vulkan na svijetu, tim koji pokušava doći do vrha koristeći e-kamion na solarni pogon, pokušaj postavljanja svjetskog rekorda: ovo su bitne komponente projekta visokog profila koji će uskoro početi u čileanskim Andima. Trojica Švajcaraca koji čine Peak Evolution Team žele osvojiti vrh Ojos del Salado koristeći svoj kamion na solarni pogon, posebno razvijen za ovu svrhu. Na visini od 6.893 m, najviši je aktivni vulkan na zemlji. Kao glavni sponzor tima i logistički partner, Gebrüder Weiss će dati značajan doprinos uspjehu projekta. Logistička kompanija je upravo otpremila sofisticirano vozilo i svu opremu za ekspediciju u Čile pomorskim transportom. Sljedeća destinacija nakon njegovog dolaska bit će Ojos del Salado. Ako tim stigne do vrha, ovo bi bio novi svjetski rekord. Nikada ranije se vozilo nije popelo tako visoko. „Zbog svog ograničenog kapaciteta nosivosti, ovo vozilo na solarni pogon još ne može zamijeniti konvencionalni kamion, ali pokazuje potpuno novi smjer u kojem ćemo se moći kretati s alternativnim pogonima u budućnosti“, kaže Frank Haas, direktor korporativne strategije brenda i komunikacija u Gebrüder Weissu.

Višenamjensko vozilo na solarni pogon ima veću vučnu snagu od prosječnog kamiona od 40 tona i može se koristiti posebno na neravnom terenu. Gebrüder Weiss je već sponzorirao brojne projekte ove vrste. „Budući da smo najstarija logistička kompanija na svijetu, osjećamo se posvećeni pomoći u oblikovanju budućnosti mobilnosti,“ objašnjava Frank Haas motive ove saradnje.

Gotovo četiri godine, tri švajcarska programera, David Pröschel, Patrik i David Koller, radili su na tome da višenamjenski kamion primjene u praksi. Krenuvši u ekspediciju na mjesto do kojeg nijedno vozilo nikada nije stiglo, žele dokazati efikasnost alternativnih tehnologija vožnje. „Naše vozilo omogućava obavljanje čak i najzahtjevnijih transportnih zadataka, bilo u rudarstvu ili prilikom podizanja solarnih elektrana na velikim visinama, na ekološki prihvatljiv i ekonomski efikasan način. Ekspedicija će pokazati komercijalnu održivost proizvoda koji smo razvili,” kaže Patrik Koller, šef financija i ko-programer Peak Evolution tima. „U Gebrüder Weissu smo stekli partnera koji dijeli našu viziju održive mobilnosti i, kao međunarodna transportna kompanija, također će moći imati koristi od toga u praktičnom smislu u budućnosti.”

Za transport je potrebna sveobuhvatna stručnost i fleksibilnost: budući da se vozila na električni pogon smatraju opasnom robom, stručnjaci međunarodne transportne kompanije razvili su dvostruki pod kontejnera koji osigurava opremu za ekspediciju i omogućava odvajanje baterije. Osim toga, obimna dokumentacija mora ispunjavati stroge sigurnosne i carinske zahtjeve dok ste na moru i u zemlji odredišta.

Odvažnu misiju pratit će tim dokumentarnog filma na čelu sa nagrađivanim švajcarskim režiserom Claudiom von Plantom.

Sve informacije ukratko

Misija

Svjetski rekord na velikoj nadmorskoj visini s kamionom na solarni pogon

Destinacija

Najviši vulkan na svijetu: Ojos del Salado u Čileu (6.893 m)

Transport

Kopneni transport:
Sevelen (CH) – Rotterdam (NL): 889 km
San Antonio (CL) – Salar de Maricunga (CL): 780 km
Pomorski transport:
Rotterdam – San Antonio: 12,021 km
Pakovanje:
Dvostruki pod kontejnera osigurava opremu za ekspediciju i omogućava isključivanje baterije

Kamion na solarni pogon

Osnova:
Višenamjenski kamion Aebi Schmidt
Oprema:
2 elektromotora
380 hp
200 km domet
240 kW snaga

Fotonapon

Moduli od 42 m2 na krovu i kao mobilni nastavci
Ukupna snaga 7,4 kWp

 

gebruder

David i Patrik Koller iz Gebrüder Weiss Peak Evolution tima zajedno s Katharinom Zimmerling (menadžer podružnice Air & Sea Zurich u Gebrüder Weiss) i Vanessom Hafner (vođa tima za digitalne komunikacije u Gebrüder Weiss). (Izvor: Gebrüder Weiss / Anna Pocinska).

gebruder

Pored fotonaponskih modula instaliranih na krovu kamiona, postoje i mobilni moduli koji se mogu produžiti za dodatno napajanje tokom sunčanih sati. (Izvor: Gebrüder Weiss / Anna Pocinska)

Oprema za ekspediciju će biti otpremljena zajedno sa vozilom iz Roterdama, Holandija, u San Antonio, Čile, u kontejneru od 40 stopa. (Izvor: Gebrüder Weiss / Anna Pocinska)

utovar

Utovar osjetljive opreme za ekspediciju je pitanje milimetara. (Izvor: Gebrüder Weiss / Anna Pocinska)

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti