SVE MANJE KUPACA

Najava problema za Rusiju: Indija već dva mjeseca odbija kupiti njihovu kvalitetnu naftu

16.03.2024. 10:25 / Izvor: Agencije
nafta

Indija, najveći kupac ruske nafte, prestala je plaćati rusku prvoklasnu sirovu naftu već dva mjeseca, prema lokalnim novinama.

Indija, najveći kupac ruske nafte, prestala je plaćati rusku prvoklasnu sirovu naftu već dva mjeseca, prema lokalnim novinama.

Prije ruskog rata u Ukrajini, Indija je rijetko kupovala rusku naftu. No nakon što je Moskva izgubila evropske kupce zbog sankcija koje je Zapad uveo kao odgovor na sukob, Moskva je pojačala trgovinu s Kinom, Indijom i Turskom, nudeći im popuste.

Zamjenik ruskog premijera Alexander Novak rekao je u decembru 2023. da je Indija postala glavni kupac ruske nafte, a prodaja u tu zemlju porasla je na oko 40 posto.

Kommersant, nacionalne ruske novine, izvijestile su u četvrtak da Indija, najveći kupac pomorskih isporuka ruske nafte, odbija kupiti rusku naftu vrhunske kvalitete ESPO, koja ima nizak sadržaj sumpora, već otprilike dva mjeseca. Uvoz je zaustavljen u januaru i februaru, piše u publikaciji.

Taj će potez poslužiti kao udarac Moskvi, koja ovisi o svom izvozu nafte i energetskoj industriji; oni čine oko 30 posto budžetskih prihoda zemlje i finansiraju tekući rat u Ukrajini. Rusija je treći najveći svjetski proizvođač nafte, s više od 12 posto globalne proizvodnje sirove nafte, prema Statisti, a energetska industrija smatra se ključnim spasom za gospodarstvo ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Kada je predsjednik Joe Biden najavio zabranu uvoza ruske nafte u martu 2022. godiine, rekao je da će taj potez biti usmjeren na "glavnu arteriju" ruske ekonomije. G7, EU i Australija također su nametnule ograničenje cijena zabranjujući kompanijama osiguranje, financiranje i otpremu ruske nafte za izvoz iznad 60 dolara po barelu.

Indija je također smanjila isporuke Sokola, još jedne premium klase ruske nafte, djelomično zbog poteškoća s plaćanjem.

Milijarde dolara u ruskoj naftnoj dobiti zapele su u indijskim bankama zbog ograničenja Indijske rezervne banke, koja ruskim kompanijama onemogućuje prijenos rupija pohranjenih na bankovnim računima u Indiji u Rusiju i njihovo pretvaranje u rublje. To je osujetilo Putinove pokušaje da dedolarizira bilateralnu trgovinu s Indijom.

U utorak je Amos Hochstein, Bidenov savjetnik za energiju i globalnu infrastrukturu, rekao Reutersu da SAD pokušavaju pomoći Indiji da pregovara o nižim cijenama ruske nafte nakon što je Washington uveo dodatne sankcije tankerima koji prevoze gorivo iznad zapadnih cjenovnih granica.

"Na kraju krajeva, moj cilj nije ukloniti je s tržišta, ne želim uzeti ove tankere, ukloniti sirovu naftu, proizvod, s tržišta. Pokušavam natjerati Indijce da ispregovaraju bolje cijene tjerajući tankere u drugom smjeru. Mislim da Indijci razumiju što pokušavamo učiniti", rekao je Hochstein.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti