Kapital / IZVJEŠTAJI

FBiH: Premija osiguranja prvi put iznad 300 mil KM

08.01.2009. 09:28 / Izvor: Nezavisne novine

Ukupna premija osiguranja u Federaciji BiH u 2008. godini, prvi put poslije rata, premašiće 300 miliona KM na godišnjem nivou, procjenjuje Midhat Terzić, predsjednik Udruženja društava za osiguranje FBiH i direktor "Sarajevo-osiguranja".

Prema podacima Agencije za nadzor osiguranja u FBiH, ostvarena premija osiguranja za prvih devet mjeseci 2008. godine iznosila je 253,9 miliona, čime je nastavljen trend rasta iz prethodnih godina. Ostvarena premija za devet mjeseci 2008. bezmalo je ravna cjelogodišnjem iznosu iz 2007. godine kada je iznosila 296,9 miliona KM. Slična situacija je sa životnim osiguranjima čija je premija za devet mjeseci 2008. dosegnula 42,8 miliona KM, dok je u cijeloj 2007. iznosila 49,5 miliona KM.

Terzić sugeriše da će tek ukupni podaci za 2008. godinu pokazati u kojoj mjeri je talas finansijske krize zapljusnuo tržište osiguranja u BiH, a značajnije posljedice, smatra, treba očekivati početkom ove godine.

Enes Sadović, menadžer marketinga i prodaje u društvu "Merkur BH", kaže da će kriza ostaviti traga, jer "poslovi osiguranja, a posebno životnog, zahtijevaju stabilne uslove na tržištu". Sadović vjeruje da će građanstvo pozitivno reagovati na mogućnost datu Zakonom o porezu na dohodak FBiH da uplate za životno i dopunsko zdravstveno osiguranje do iznosa od 2.520 KM budu priznate kao poreska olakšica.

"Prvi put država stimuliše životno osiguranje kao vid štednje. Vjerujemo da će to biti snažan poticaj daljem rastu tržišta osiguranja", naglašava Sadović i nada se da će slična rješenja biti uvedena i u RS.

Amir Zukić, direktor "VGT osiguranja" iz Visokog, kaže da je zadovoljan stopom rasta premije u 2008. godini, iako još nisu izrađeni zvanični podaci.

"Što se tiče "VGT osiguranja", imali smo rast od 18 odsto, što je prilično iznad rasta tržišta u FBiH. Globalna kriza u 2008. godini ne bi trebalo da imai značajnog uticaja na rezultate u 2008. godini, a s obzirom na to da je nastupila pred kraj godine, a u 2009. godini bi moglo doći do sporijeg rasta", kazao je Zukić navodeći da će na to uticati smanjenje potrošnje u realnom sektoru.

"Sarajevo-osiguranje" je i dalje lider na tržištu FBiH sa 16,25 odsto udjela, a u stopu ga prati "Bosna sunce osiguranje" sa 13,79 odsto. Iza njih je grupa od četiri društva s udjelom od oko deset procenata - "Croatia osiguranje", "Triglav BH", UNIQA i "Euroherc". Značajniji udio ima i "VGT osiguranje" Visoko sa 7,28 odsto, dok sva ostala društva imaju udio manji od pet odsto.

Vodeća kuća u segmentu životnog osiguranja je "Grawe osiguranje" sa 28,13 odsto tržišnog učešća, a slijedi ga "Merkur BH" sa 25,07 odsto. Ove dvije kuće zajedno s UNIQA, koja na tržištu učestvuje sa 19,77 odsto, drže više od dvije trećine tržišta životnog osiguranja FBiH.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital