Kapital / IZVJEŠTAJI

FBiH prosječno godišnje izveze 5,6 hiljada tona opasnog otpada

18.06.2020. 14:34 / Izvor: Akta.ba

Federalno ministarstvo okoliša i turizma upoznalo je Vladu FBiH o izvozu opasnog otpada iz Federacije BiH za 2018. i 2019. godinu.

U skladu s ciljevima Bazelske konvencije, čija je Bosna i Hercegovina potpisnica od 2000. godine, a nastojeći zaštititi ljudsko zdravlje i okoliš od štetnih učinaka, te duboko svjesni moguće štete koju opasni otpad i druge vrste otpada mogu nanijeti ljudskom zdravlju i okolišu, Federalno ministarstvo okoliša i turizma posvećuje iznimnu pažnju pitanju njihovog prekograničnog prometa i zbrinjavanja.

U skladu sa zakonskom regulativom, na području Federacije BiH postoje četiri ovlaštene firme registrovane za prikupljanje i izvoz opasnog otpada na ekološki prihvatljiv način. One su, uz saglasnost Federalnog ministarstva okoliša i turizma, u 2018. i 2019. godini prikupili i izvezli iz Federacije BiH ukupno 11.287,63 tona opasnog otpada.

Prosječno se na godišnjem nivou izveze 5.643,82 tone opasnog otpada.

On je izvezen i zbrinut na ekološki prihvatljiv način, u skladu sa odredbama Bazelske konvencije, u zemlje Evropske unije, kao što su Austrija, Slovenija, Njemačka i Hrvatska.

Današnji zaključak Vlade FBiH će, s propratnom dokumentacijom, biti dostavljen Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH kao centralnom kontakt mjestu za Bazelsku konvenciju u Bosni i Hercegovini.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital