Kapital / IZVJEŠTAJI

Grad Banja Luka: Od građevinskih dozvola 14,5 miliona KM

U budžet grada Banjaluka je tokom prošle godine po osnovu uređenja građevinskog zemljišta i rente uplaćeno 14,55 miliona KM.

10.01.2020. 11:25 / Izvor: SRNA

U budžet grada Banjaluka je tokom prošle godine po osnovu uređenja građevinskog zemljišta i rente uplaćeno 14,55 miliona KM, odnosno sedam odsto više od planiranog, zahvaljujući pojačanoj stanogradnji.

Prema podacima gradskog Odjeljenja za prostorno uređenje, u Banjaluci je trenutno aktivno 98 gradilišta, što je i dovelo do pojačanih uplata.

"Prošlogodišnjim budžetom, ovi prihodi su bili planirani u iznosu od 13,6 miliona KM, ali je zbog pojačanih građevinskih aktivnosti po ovom osnovu uplaćeno 14,55 miliona KM", rekli su Srni u Odjeljenju za prostorno uređenje.

Prema njihovim podacima, u redovnim postupcima tokom protekle godine izdata je 441 građevinska dozvola.

"U isto vrijeme, u okviru postupka legalizacije, izdata je 421 naknadna građevinska dozvola i 141 rješenje o legalnosti za objekte koji su izgrađeni prije 1980. godine", ističu iz nadležnog Odjeljenja.

U međuvremenu, dobri rezultati zabilježeni su i u okviru novog, jednošalterskog sistema za izdavanje građevinskih dozvola koji omogućava da investitori, bilo da su pitanju firme ili pojedinci, na jednom mjestu dobiju sve neophodne saglasnosti komunalnih preduzeća u procesu gradnje.

Tokom prošle godine posredstvom ovog sistema zaprimljena su 423 zahtjeva za građevinske dozvole i 942 za izdavanje lokacijskih uslova.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital