Kapital / BH BERZE

Iako je napredak uočljiv, vodeća evropska privreda još se nalazi u problemima: Prividan brz izlazak Njemačke iz krize

29.10.2009. 10:09 / Izvor: Nezavisne novine

Kursevi na berzi rastu, njemačke firme procjenjuju boljitak, bruto domaći proizvod (BDP) je od ljeta ponovo u porastu, ali stručnjaci upozoravaju da to ne znači da Njemačka krupnim koracima izlazi iz krize.

"Sadašnji oporavak ne mora biti dugoročan. Iako je sve više naznaka da se izvozna privreda oporavlja od recesije u svijetu, brzom napretku se suprotstavljaju značajne blokirajuće snage", izjavio je Roland Dern iz Instituta u Esenu, ističući da još nema osnova za preveliki optimizam.

Izgledi za privredni rast u svijetu su umjereni, ako se izuzmu zemlje na pragu industrijskog razvoja i Azije, gdje se situacija već znatno poboljšala. Ali, njemačka privreda teško može od toga da profitira, jer oko 75 odsto njenog izvoza odlazi u EU i SAD.

U Njemačkoj je za 2010. predviđen rast BDP-a od 1,2 odsto, koji se bazira na minusu od pet odsto u tekućoj godini, kao i više od četiri miliona nezaposlenih. Takav scenario ne znači ništa dobro za državni budžet, a analitičari očekuju u 2010. i nova zaduživanja od 127 milijardi eura. Time bi, ocijenio je Kaj Karstensen iz Instituta u Minhenu, deficit mogao da poraste na više od pet odsto privrednog učinka, što znatno sužava prostor za akciju Vlade.

"U osnovi treba pozdraviti pokušaje države da građane rastereti poreza. To podstiče rast, stimuliše na traženje posla, a može da snizi i troškove rada i podstakne konkurentnost. Ali, sve to mora nekako da se finansira, a ne može preko kreditnog finansiranja. Znači, oni koji traže snižavanje poreza, istovremeno moraju da pokažu kako će da izbalansiraju prekomjeran deficit. Jedno bez drugog ne ide, a pomenuti samo jedno ne dovodi do cilja", izjavio je Karstensen.

Instituti u jesenjoj analizi od savezne vlade eksplicitno zahtijevaju da štedi, iako ne odmah. Tek 2011. godine, kada se očekuje stabilizacija privrednog rasta, treba početi sa smanjenjem deficita. Ali u jesenjoj ekspertizi privrednih institucija stoji i da postoji mogućnost da se privreda u svijetu oporavi mnogo brže nego što se prognozira, što znači da ipak postoji nada.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital