Kapital / IZVJEŠTAJI

Istraživanje: Argeta i Violeta i dalje dvije najjače robne marke u BiH

07.04.2008. 10:10 / Izvor: Investitor

Prema istraživanjima kompanije Valicon o pozicioniranosti robnih marki široke potrošnje u regiji i BiH, najjača robna marka u BiH je slovenska robna marka Argeta, i upravo su njoj potrošači u BiH ponovo dali i ukazali najveće povjerenje. Na drugom i trećem mjestu su tradicionalno jake multinacionalne robne marke Coca-Cola i Kraftova čokolada Milka, saopćeno je iz kompanije Valicon.

Kao i prošlom razdoblju mjerenja, dobar uspjeh bilježi i žvakaća guma Orbit, koja se nalazi na četvrtom mjestu, te Floriol ulje na jednom mjestu niže. Kompanija Violeta i njena istoimena robna marka toaletnog papira, zauzela je šestu poziciju. Ova marka, ujedno, zauzima i vodeću poziciju među domaćim robnim markama, čime je ponovo najjača domaća robna marka u BiH. Na sedmom mjestu je robna marka iz kategorije krema za lice Nivea.

Podravkina Vegeta zauzela je osmo mjesto, ali vrijedi napomenuti da Vegeta na ostalim tržištima bilježi značajne rezultate i zauzima poziciju najjačeg hrvatskog proizvoda robe široke potrošnje u regiji.

Na devetom i desetom mjestu se nalaze još dvije robne marke iz Hrvatske, Cedevita i Dorina. Cedevita u BiH zauzima deveto mjesto, dok na domaćem tržištu (Hrvatska) nije ostvarila plasman među deset najjačih robnih marki. Čokolada Dorina je na desetom mjestu i istu možemo proglasiti najvećim dobitnikom u odnosu na prošli val mjerenja.

Na ljestvici najjačih bh. robni marki, osim robne marke toaletnog papira Violeta, koja zauzima poziciju najjače domaće robne marke i ujedno poziciju jedine domaće robne marke među deset najjačih robnih marki u BiH, kompanija Violeta ima još tri robne marke među deset najjačih domaćih marki i to na drugom mjestu Violeta maramice, na četvrtom Violeta salvete i na šestom Violeta kuhinjski ručnici.

Na trećem i petom mjestu, između robnih marki kompanije Violeta, smjestile su se dvije robne marke kompanije Klas, brašno Zlatni puder i Klas brašno. Sedmo i osmo mjestu na ljestvici domaćih dijele Bimal ulje i Vispakova kafa. Deveto i deseto mjesto pripalo je pilećim hrenovkama Ovako i Sarajevskom kiseljaku.

PGM (Product Group Manager) mjeri moć robnih marki široke potrošnje u regiji, Hrvatskoj, Sloveniji, BiH, Srbiji i Makedoniji. Posljednji podaci PGM istraživanja za BiH pokazali su da se i dalje samo jedan robna marka iz BiH nalazi među 10 najjačih. Analizirajući domaće brendove i njihove indexe uspješnosti, primjetna je nerazvijenost bh. robnih marki u poređenju sa ostalim u zemljama regiona, navodi se u saopćenju. Indexi uspješnosti bh. brendova su evidentno niži.

Vidljivo je da su bh. brendovi slabi, nedovoljno razvijeni, što je rezultat nesistematičnog pristupa razvoju brendova, preskakanja razvojnih faza, te improviziranih i proizvoljnih poslovnih odluka.

U pojedinim slučajevima u BiH primjetan je napredak i razvoj, kao i sistematičan rad, te vidimo da su mogući bolji rezultati u tržišnoj utakmici sa velikim multinacionalnim brendovima.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital