Nije prihvaćen izvještaj o izvršenju budžeta, deficit 8,4 miliona maraka

17.05.2019. 10:35 / Izvor: SRNA
Nije prihvaćen izvještaj o izvršenju budžeta, deficit 8,4 miliona maraka

Delegati Doma naroda upoznati su i o informaciji o unutrašnjem i spoljnom dugu FBiH.

Delegati u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH nisu prihvatili izvještaj o izvršenju budžeta FBiH za prošlu godinu u kojem je navedeno da je u 2018. godini zabilježen deficit, odnosno da su ukupni prihodi, primici i finansiranja manji od rashoda i izdataka za 8,4 miliona KM.

Predstavljajući izvještaj delegatima, ministar finansija FBiH Jelka Miličević naglasila je da je, uprkos ovom negativnom finansijskom rezultatu, na kraju 2018. godine, akumulirani suficit iznosio 114,2 miliona KM.

Miličevićeva je podsjetila da su rebalansom budžeta za prošlu godinu po osnovu prihoda, primitaka i finansiranja, planirana sredstva u iznosu od oko 2,98 milijardi KM, te da je od ukupno planiranih, ostvareno oko 2,41 milijardu KM, što je izvršenje od oko 81 odsto.

Delegati Doma naroda upoznati su i o informaciji o unutrašnjem i spoljnom dugu FBiH.

Miličevićeva je rekla da je unutrašnji dug 31. marta iznosio oko 700 miliona KM, a spoljni oko 4,727 milijardi KM.

Delegati su prihvatili izvještaj o izvršenju Programa rada Agencije za reviziju privatizacije u FBiH za 2018. godinu, Informaciju o izvršenim revizijama privatizacije državnog kapitala privrednih društava i banaka u FBiH za period jul-decembar 2018. godine.

Usvojeni su i izvještaji Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje lica s invaliditetom za 2018. godinu, kao i izvještaj o radu Federalnog zavoda za zapošljavanje za 2018. godinu.

Dom naroda imenovao je Privremeni odbor za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, čime je okončana današnja vanredna sjednica.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital