Nezaposlenost u KS porasla dva posto za godinu dana

18.08.2020. 09:39 / Izvor: Akta.ba
Nezaposlenost u KS porasla dva posto za godinu dana

Zabilježen je porast u uplatama doprinosa u KS.

Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo saopštila je da je u prvih šest mjeseci 2020. godine došlo do blagog pada uplata po osnovu doprinosa za osiguranje u slučaju nezaposlenosti.

Pad u procentualnom iznosu je zabilježen u visini od cca 3,5 posto.

Kako navode, zabilježen je porast u uplatama doprinosa.

Službi za zapošljavanje KS je u julu 2019. godine uplaćeno doprinosa za osiguranje u slučaju nezaposlenosti u visini od 3.150.996 KM. 

Službi za zapošljavanje KS je u mjesecu julu 2020. godine uplaćeno doprinosa za osiguranje u slučaju nezaposlenosti u visini od 3.496.728 KM. 

"Kao što se može vidjeti porast uplata doprinosa za osiguranje od nezaposlenosti iznosi 345.732 KM ili u procentima cca 11 posto. Istovremeno, broj nezaposlenih osoba registrovanih na birou Službe za mjesec juli iznosi 61.474, a u istom mjesecu 2019. godine je iznosio 60.194. Ovo znači povećanje registrovanih nezaposlenih osoba u Kantonu Sarajevo za 1.280 što je povećanje za cca dva posto. Na bazi ovih podataka može se zaključiti da u mjesecu julu 2020. godine imamo rast uplate doprinosa što raduje i čime se stvara finansijska osnova da Služba i dalje bez ikakvih problema isplaćuje novčane naknade nezaposlenim osoba kojih je poredeći mjesec juli prethodne i tekuće godine veći za cca dva posto", saopšteno je.

Služba za zapošljavanje je u fazi izrade rebalansa plana poslovanja kojim će se prilagoditi poslovanje Službe situaciji sa COVID 19 (novčane naknade), a istovremeno krenuti u realizaciju programa zapošljavanja.

"Ujedno, želimo naglasiti da svi programi koje samostalno realizuje Služba i svi programi koji se realizuju preko Službe za zapošljavanje KS, a iste raspisuje Federalni zavod za zapošljavanje, realiziraju nesmetano i plaćanja prate dinamiku realizacije programa", zaključeno je.

(Foto: N1)

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital