Kovid ispraznio kupee u BiH

03.02.2021. 08:57 / Izvor: Nezavisne novine
Kovid ispraznio kupee u BiH

Pandemija virusa korona zaustavila je vozove lani tokom proljeća na više od dva mjeseca i ispraznila kupee te znatno smanjila broj prevezenih putnika u prošloj godini, kako u Republici Srpskoj, tako i u Federaciji BiH.

Pandemija virusa korona zaustavila je vozove lani tokom proljeća na više od dva mjeseca i ispraznila kupee te znatno smanjila broj prevezenih putnika u prošloj godini, kako u Republici Srpskoj, tako i u Federaciji BiH.

U protekloj godini "Željeznice RS" zabilježile su pad broja prevezenih putnika i to za 104.046 u odnosu na 2019. godinu.

"'Željeznice Republike Srpske tokom 2019. godine prevezle su 162.210 putnika, dok je taj broj tokom 2020. godine znatno smanjen i iznosi 58.164 korisnika putničkog saobraćaja. Na ovakav rezultat u putničkom saobraćaju svakako je uticalo prisustvo pandemije virusa korona", ističu za "Nezavisne" u "Željeznicama RS".

To bi u procentima bilo smanjenje broja putnika za 64,15 odsto.

Oni navode da se još ne može govoriti o potpunom vraćanju putničkog saobraćaja u normalu. Navode i da su cijene voznih karata ostale nepromijenjene.

"Potpuna obustava putničkog željezničkog saobraćaja, koja je trajala od 22.3.2020. do 1.6.2020. godine, uticala je na broj prevezenih putnika, a takođe ni međuentitetski putnički saobraćaj još nije uspostavljen. Saobraćanje putničkih vozova na prugama Republike Srpske odvija se uz sprovođenje svih epidemioloških mjera u skladu sa uputstvom Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske u cilju prevencije, zaštite i kontrole širenja virusa korona, ali i uz poštovanje mjera Republičkog štaba za vanredne situacije RS", kažu u "Željeznicama RS".

U "Željeznicama FBiH" navode da se smanjenje broja prevezenih putnika tokom 2020. godine odvijalo u više etapa, podsjećajući da je željeznički putnički saobraćaj u Federaciji u potpunosti bio obustavljen više od dva mjeseca, od 20. marta do 1. juna 2020. godine.

"Pojava virusa korona odrazila se i na poslovanje 'Željeznica FBiH' tokom 2020. godine, odnosno na umanjenje broja prevezenih putnika. Tokom 2020. godine 'Željeznice FBiH' prevezle su 122.578 putnika, što je za 75% manje u odnosu na 2019. godinu, kad ih je prevezeno 494.612. Prije pojave pandemije, svake godine bilježen je porast broja putnika", ističu u "Željeznicama FBiH".

Ni u "Željeznicama FBiH" nije došlo do promjene cijena usluga, a kako navode u ŽFBiH, novi red vožnje odvija se u skladu sa izmjenama i uz poštovanje svih epidemioloških mjera.

"Željeznički putnički saobraćaj odvija se na relacijama Čapljina - Sarajevo - Čapljina, Konjic - Sarajevo - Konjic, Sarajevo - Zenica - Sarajevo, Zenica - Maglaj - Zenica. U decembru 2020. godine na relaciji Sarajevo - Maglaj - Sarajevo u saobraćaj je uveden niskopodni elektromotorni voz (NEMV), koji putnicima pruža izuzetno visok stepen ugodnosti i komfora tokom vožnje. I dalje je na snazi obustava željezničkih putničkih linija Sarajevo - Banjaluka - Sarajevo i Sarajevo - Bihać - Sarajevo", navode u "Željeznicama FBiH".

Jedan Banjalučanin kaže da je ranije išao talgo vozom do Sarajeva i da mu je odgovarala ta linija te da se nada da će se uskoro i saobraćanje vozova vratiti u normalnije tokove.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital