Na Birou u Kantonu Sarajevo najviše gimnazijalaca

25.07.2021. 08:52 / Izvor: Avaz.ba
Na Birou u Kantonu Sarajevo najviše gimnazijalaca

U Kantonu Sarajevo evidentirano je 60.106 nezaposlenih osoba.

U Kantonu Sarajevo evidentirano je 60.106 nezaposlenih osoba, podaci su JU Služba za zapošljavanje KS.

Sa srednjom stručnom spremom prijavljena je 19.221 osoba, dok ih je s visokom stručnom spremom 8.727.

Nestručnih radnika je 15.398, a priučenih 270. Sa zanatskim zanimanjem trećeg stepena evidentirano je 15.676 osoba, dok ih je 231 s položenim ispitom za VK.

S nižom stručnom spremom trećeg stepena je 228, a s višom 355 osoba.

Na osnovu podataka iz ove službe, poslodavci registrirani na području KS u jeku pandemije koronavirusa potraživali su brojni medicinski kadar, uključujući doktore, inžinjere radiologije, medicinske sestre/tehničare, laboratorijske tehničare, fizioterapeute te higijeničare.

Kako se pandemija počela smirivati, potražnja za medicinskim kadrom je opala, a porasla je potražnja za konobarima, frizerima, pomoćnim kuharima.

Poslodavci traže i ekonomiste, certificirane računovođe, pravnike, profesore predškolskog odgoja, kao i prosvjetni kadar raznih zanimanja.

Oni koji su završili gimnaziju su najbrojniji među nezaposlenima, dok je najmanje nezaposlenih doktora raznih specijalizacija.

Pandemija koronavirusa znatno je utjecala na broj otkaza, pri čemu je došlo do velikog priliva nezaposlenih osoba tokom 2020. godine.

Kako je vrijeme odmicalo, priliv i odliv nezaposlenih osoba s evidencije bio je uobičajen.

"U prethodnom valu imali smo povećan priliv ugostiteljskih radnika. U suštini, svakim "lockdownom" se i priliv nezaposlenih osoba povećava.", kazali su iz Službe.

Nezaposlenih osoba ima u svih devet općina KS, a najviše ih je u Novom Gradu, čak 16.187, potom na području Ilidže 9.994, zatim Novo Sarajevo sa 7.197 i Centar 7.023.

Situacija u drugim općinama je malo bolja te je tako broj nezaposlenih u Starom Gradu 5.403, u Hadžićima 4.649, u Vogošći 4.619, u Ilijašu 4.495 te Trnovu 540.

Poslodavci iskazuju potrebe za radnicima u malo manjem obimu nego proteklih godina, odnosno prije pandemije.

Iz Službe su istakli da se svakodnevno vrše odjave osoba zbog zaposlenja.

Mnogi farmaceuti sa završenom srednjom školom i visokom stručnom spremom su, također, prijavljeni na biro, a nekolicina njih posegnula je za poslom u susjednim državama.

Na osnovu podataka, evidentirano ih je ukupno 199 sa srednjom stručnom spremom.

Onih koji su završili Farmaceutski fakultet je ukupno 142 a kako kažu iz Službe, u proteklih šest mjeseci poslodavci su iskazivali potrebu za posredovanjem farmaceuta.  

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital