Puter u BiH skuplji nego u Švicarskoj, Norveškoj…

03.12.2021. 08:22 / Izvor: N1
Puter u BiH skuplji nego u Švicarskoj, Norveškoj…

Foto: N1

U bh. marketima za 250g putera odnedavno treba platiti nevjerovatnih 7.40 KM.

U bh. marketima za 250g putera odnedavno treba platiti nevjerovatnih 7.40 KM. Pogledajte poređenje cijena sa  nekim od najbogatijih evropskih zemalja.

Na društvenim mrežama posljednjih dana objavljeno je mnogo fotografija cijene putera proizvođača Meggle u bh. prehrabenim marketima. Zvuči nevjerovatno ali odnedavno Bosanci i Hercegovci.

Brojna poskupljenja posljednjih mjeseci otežala su život stanovnicima BiH koji spadaju u red najsiromašnijih evropi. Prosječne plate naših građana su višestruko manje ali cijene u marketima su približno iste. Kada je u pitanju puter cijena je veća nego u Švicarskoj, Njemačkoj, Danskoj…

puter

Na fotografiji iznad su cijene u online prodavnicama hrane u Velikoj Britaniji i Norveškoj. Zanimljivo je da u skandinavskoj zemlji koja važi za jednu od najskupljih na svijetu možete kupiti duplo više putera za istu količinu novca koju morate izdvojiti u BiH.

Puter je jeftiniji i u Švicarskoj, zemlji čiji stanovnici imaju najveća prosječna primanja u Evropi.

puter

 

Da bi mogli uporediti sa koliko novaca na mjesečnom nivou u prosjeku raspolažu građani Njemačke, Švicarske i BiH pogledajte ovaj grafički prikaz.

puter

Divljanje cijena u BiH vlast se ne trudi zaustaviti niti kontrolisati.

Sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za oktobar 2021. godine iznosi 2.101,71 konvertibilnih maraka.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital