Od Nove godine gorivo u RS-u skuplje za 20 feninga

11.02.2022. 08:46 / Izvor: Nezavisne novine
Gorivo

Cijene goriva na pumpama u Republici Srpskoj su u porastu pa su tako određene vrste dostigle cijenu i preko 2,6 KM po litru.

Cijene goriva na pumpama u Republici Srpskoj su u porastu pa su tako određene vrste dostigle cijenu i preko 2,6 KM po litru. 

Kako se čini, rastu cijena naftnih derivata ne nazire se kraj, pa su tako za mjesec i nekoliko dana u ovoj godini cijene goriva veće za 20 feninga po litru.

Naime, kako je rekao Dragan Trišić, predsjednik Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima Privredne komore Republike Srpske, i dalje je nestabilan period i veoma teško je dati prognozu u kom pravcu će se kretati cijene na benzinskim pumpama.

"Trenutno se cijene dizela, ali i benzina kreću u prosjeku oko 2,49 KM, dok su premijum goriva skuplja za 10 do 15 feninga nego bazni derivati, pa tako iznose i do 2,64 KM po litru", kazao je Trišić.

Dodaje da se i dalje očekuje nestabilan period na domaćem tržištu, kao i u regionu te će, kako kaže, prvi kvartal ove godine i dalje biti podložan raznim uticajima, a prvenstveno zbog globalne energetske krize.

"Od Nove godine već je nekoliko puta došlo do rasta cijena goriva u iznosu od 0,2 KM po litru", ističe Trišić.

Kako je rekao, što se tiče naftnog tečnog gasa (TNG) trenutno se cijene kreću od 1,49 do 1,57 KM po litru, a takav trend očekuje se u narednih sedam do deset dana.

Milovan Bajić, direktor "Krajina petrola", ističe za "Nezavisne novine" da ulazne cijene goriva konstantno rastu te da je teško bilo šta predvidjeti što se tiče cijena na njihovim pumpama. Kazao je da je od prije dan-dva imaju novo poskupljenje na pumpama pa tako i dizel i benzin koštaju 2,49 KM.

"Ukoliko se nastavi trend rasta cijena goriva, prevoznici će biti prinuđeni da uđu u nepopularni dio, a to je podizanje cijena usluga", kaže Dejan Mijić, predsjednik Udruženja poslodavaca saobraćaja i veza Republike Srpske.

Kako je rekao, niko nije očekivao ovakav skok cijena goriva te dodaje da prevoznici još osjete uticaj pandemije.

"Putnici nam se nisu vratili, kao što je to bilo prije pandemije, tako da smo zadržavanjem cijena pokušali da vratimo putnike, ali, nažalost, to nije uradilo plodom, a naši troškovi su otišli za 30 odsto u odnosu na pretpandemijski period", kazao je Mijić.

Dodao je da su, pored cijena goriva, i troškovi samog održavanja u porastu.

Da su više cijene goriva na skoro svim pumpama, ali i da su određene vrste goriva prešla cijenu od 2,6 KM po litru, kaže i Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport Republike Srpske.

"Ne postoji način, ali ni mogućnost na koji mi to možemo zaustaviti, ali ni naši apeli prema institucijama da se stane na kraj divljanju cijena goriva nisu urodili plodom", kazao je Grbić.

Prema njegovim riječima svaki fening veća cijena goriva je novi namet i novi teret na leđima i prevoznika i građana.

"Nama ništa drugo ne ostaje nego da svi gasimo ovu djelatnost i da bježimo van naših granica te da vozimo u zemljama EU", kazao je Grbić.

Sa nekoliko banjalučkih pumpi kazali su da je u prethodnim danima došlo do viših cijena, pa tako dizel košta od 2,55 do 2,62 KM, dok benzin košta 2,57 KM a plin 1,55 KM.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital