Renault se vratio na staze profita nakon dvije godine gubitaka

18.02.2022. 10:15 / Izvor: Agencije
Reno

Francuski proizvođač automobila Renault objavio je danas da je u 2021. godini ostvario pozitivan poslovni rezultat koji je nadmašio očekivanja, nakon dvije uzastopne godine gubitaka kojima su doprinijeli i kovid pandemija i kasniji problemi sa nabavkom čipova.

Francuski proizvođač automobila Renault objavio je danas da je u 2021. godini ostvario pozitivan poslovni rezultat koji je nadmašio očekivanja, nakon dvije uzastopne godine gubitaka kojima su doprinijeli i kovid pandemija i kasniji problemi sa nabavkom čipova.

Renault, koji je u savezu s japanskim Nissanom i Mitchubishijem, saopštio je da je njegov udio u neto dobiti grupe 888 miliona evra (1,0 milijardi dolara), dok su analitičari u anketi Refinitiva predviđali 818,7 miliona evra, izvještava Rojters.

Profitabilno poslovanje je rezultat velikog restrukturiranja kompanije, sprovedenog s ciljem smanjenja fiksnih troškova, uz fokusiranje na proizvodnju najprofitabilnijih modela i na najvažnija Renaultova tržišta.

Neto profit dolazi poslije ogromnog gubitka od 8,01 milijardu evra iskazanog prethodne godine i gubitka od 141 milion evra u 2019., prvog koji je zabilježen u periodu od deset godina.

Operativna marža grupe od 3,6 posto takođe je premašila vlastita očekivanja kompanije, koja je ciljala isti nivo marže kakav je imala u prvoj polovini godine od 2,8 odsto.

Iz Renaulta su dodali da su prošle godine zabilježili pozitivan novčani tok od 1,6 milijardi evra i da su plan smanjenja troškova završili godinu dana prije roka.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital