Akcije Amazona pale 10% zbog poslovnog gubitka u prvom kvartalu

29.04.2022. 11:52 / Izvor: Agencije
amazon

Kompanija Amazon, jedna od vodećih u svijetu u online trgovini, izvijestila je o značajnom poslovnom gubitku u prva tri mjeseca 2022. godine.

Kompanija Amazon, jedna od vodećih u svijetu u online trgovini, izvijestila je o značajnom poslovnom gubitku u prva tri mjeseca 2022. godine, što je dovelo do velikog pada njenih akcija na Wall Streetu. 

Američki tehnološki gigant je zabilježio neto gubitak od 3,8 milijardi dolara u kvartalu završenom 31. marta, što predstavlja oštar pad u odnosu na isti period prošle godine kada je ostvario profit od 8,1 milijardu dolara, izvještava CNN.

Amazon je negativan finansijski rezultat uglavnom pripisao gubitku od 7,6 milijardi dolara po osnovu investicija u kompaniju za proizvodnju električnih vozila Rivijan Automotiv.

Akcije Amazona su se povećale za oko 10 posto na produženom trgovanju u četvrtak uveče na Wall Streetu nakon objavljenih poslovnih rezultata.

Ukupni prihodi kompanije su u izvještajnom periodu porasli za 7 posto na godišnjem nivou, na 116,4 milijarde dolara, što je malo iznad prognoza analitičara, ali sporije od rasta od 9 procenata zabilježenog u posljednja tri mjeseca 2021.

Prema prognozi Amazona, rast prihoda će dalje usporiti u narednom kvartalu, pri čemu se predviđa da povećanje prodaje između 3 i 7 procenata.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital