Rast proizvodnje i prodaje šumskih sortimenata

03.05.2022. 12:40 / Izvor: SRNA
šumski sortimenti

U Republici Srpskoj je u prvom kvartalu ove godine proizveden 357.841 metar kubni raznih šumskih sortimenata ili za 5,1 odsto više nego u istom periodu lani.

U Republici Srpskoj je u prvom kvartalu ove godine proizveden 357.841 metar kubni raznih šumskih sortimenata ili za 5,1 odsto više nego u istom periodu lani, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

Najzastupljeniji u proizvodnji bili su trupci kojih je proizvedeno u masi od 133.703 metra kubna od četinarskog i 66.726 metara kubnih od lišćarskog drveta.

U Srpskoj je u prvom kvartalu ove godine prodano ukupno 316.916 metara kubnih raznih šumskih sortimenata ili više za 7,6 odsto nego u istom periodu prošle godine.

U prodaji su najzastupljeniji bili trupci.

Sekretar Udruženja šumarstva i drvoprerade u Privrednoj komori Republike Srpske Lazo Šinik rekao je Srni da se održava postojeći veliki nivo tražnje za šumskim sortimentima i da je realno očekivati da Šume Srpske ispune ili čak prebace ovogodišnji plan i da snabdijevanje bude bolje od prošlogodišnjeg.

- Očigledno da je ovogodišnji start u proizvodnji bio bolji nego prošle godine. Neka od očekivanja su bila da taj start bude i izraženiji, ali su ostali i dalje problemi izvođenja radova u šumarstvu vezanih za kooperante koji izvode te radove, i ako se taj problem sanira i riješi moglo bi se očekivati da u skladu sa visinom tražnje se ostvare i bolji rezultati - naveo je Šinik

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital