Promjena u potrošnji u SAD-u mogla bi biti štetna za svjetsku ekonomiju

03.11.2022. 08:15 / Izvor: Agencije
ekonomija

Američka ekonomija zabilježila je u trećem tromjesečju bolji rezultat no što se očekivalo, ali promjena u obrascima potrošnje mogla bi imati štetne posljedice po svjetsku ekonomiju, upozorio je u srijedu dužnosnik MMF-a.

Američka ekonomija zabilježila je u trećem tromjesečju bolji rezultat no što se očekivalo, ali promjena u obrascima potrošnje mogla bi imati štetne posljedice po svjetsku ekonomiju, upozorio je u srijedu dužnosnik MMF-a.

Vršitelj dužnosti direktora MMF-ovog odjela za zapadnu hemisferu podsjetio je da je zajmodavac prognozu o 1,6-postotnom rastu američkog BDP-a u ovoj godini temeljio na procjeni o slabijem rastu u trećem tromjesečju no što je pokazao prošlosedmični izvještaj ministarstva trgovine, prenosi Hina.

Aktivnost je prema izvještaju ministarstva porasla 0,6 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca kada je smanjena 0,1 posto. Na godišnjoj razini BDP je porastao 1,8 posto, kao i u razdoblju od aprila do juna.

"Bio je to snažan izvještaj. Definitivno je kvartal snažniji nego što smo predvidjeli u oktobarskim projekcijama pa u tom smislu signalizira podizanje (procjene)", rekao je Nigel Chalk u razgovoru za Reuters.

Upozorio je ipak da je američki BDP ove godine jako oscilirao, bilježeći pad u drugom tromjesečju, da bi u trećem dobio neuobičajeno snažnu podršku neto izvoza i velikog rasta zaliha.

Američko tržište nekretnina značajno usporava otkako je centralna banka počela podizati kamatne stope, a snažniji utjecaj viših kamatnih stopa na tržištu rada, plaćama i inflaciji vjerovatno se može očekivati u idućoj godini, ističe dužnosnik MMF-a.

Promjena u obrascima

Podaci za treće tromjesečje odražavaju istodobno promjenu u obrascima potrošnje u SAD-u i opetovanu pojačanu potrošnju na usluge, uključujući putovanja, ugostiteljske usluge i zdravstvenu skrb, i smanjenu potražnju na robu iz uvoza, kao u pandemiji, napominje.

Ta promjena mogla bi imati negativne posljedice po druge zemlje, naglasio je.

"Mislim da je ta reorganizacija potražnje u SAD-u doista važna značajka. Gledajući kretanja u idućoj godini, SAD usporava, a to nikad nije dobro za globalnu ekonomiju", rekao je Chalk.

MMF prognozira da će rast u SAD-u u idućoj godini usporiti na jedan posto, a globalna ekonomija na 2,7 posto, s ovogodišnjih 3,2 posto.

"Osim usporavanja, (SAD) se udaljava od robe, pogoršavajući posljedice po globalnu ekonomiju", ustvrdio je.

U SAD-u je potražnja za uslugama uglavnom ograničena na matično tržište, a potražnja za uvozom opada, objašnjava.

"A kada američka potražnja za robom opada, to je loše za ostatak svijeta", zaključuje dužnosnik MMF-a.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital