Dugovi građana u mikrokreditnom sektoru stigli do 426 miliona maraka

22.11.2022. 10:26 / Izvor: Glas Srpske
mikrokreditni sektor

Stanovnici Republike Srpske povećali su za devet mjeseci zaduženost u mikrokreditnom sektoru za 36 miliona KM.

Stanovnici Republike Srpske povećali su za devet mjeseci zaduženost u mikrokreditnom sektoru za 36 miliona KM, pa su krediti plasirani fizičkim licima na kraju septembra ove godine bili “teški” 426 miliona KM.

Pokazuju to podaci o poslovanju mikrokreditnog sektora u Srpskoj za devet mjeseci ove godine, koje je objavila Agencija za bankarstvo RS.

Kada je riječ o zajmovima fizičkih lica u mikrokreditnom sektoru, najveći iznos, skoro 240 milion KM odnosi se na nenamjenske kredite za opštu potrošnju.

Nešto više od 96 miliona KM mikrokreditne organizacije plasirale su fizičkim licima po osnovu kredita za poljoprivredu, dok je oko 54 miliona KM plasirano za uslužne djelatnosti, a nešto više od 10 mil KM za trgovinu.

Krediti koje su stanovnici podigli u mikrokreditnim organizacijama za rješavanje stambenih pitanja na kraju septembra ove godine iznosili su svega 19 miliona KM.

U istom periodu porasli su i krediti plasirani pravnim licima pa je tako zaduženost pravnih lica u mikrokreditnim društvima i fondacijama na kraju septembra ove godine iznosila 9,3 miliona KM, dok je na kraju 2021. godine iznosila devet miliona KM.

Izvještaj pokazuje da je ukupna zaduženost u mikrokreditnom sektoru u Srpskoj na kraju septembra ove godine iznosila skoro 435 miliona KM, dok je na kraju prošle godine iznosila skoro 400 miliona KM.

Predsjednik Udruženja za zaštitu potrošača Zvono iz Bijeljine Jovan Vasilić rekao je za Glas Srpske da ovoliki rast zaduženosti u mikrokreditnom sektoru ne čudi imajući u vidu da rast plata i penzija ne prati rast cijena.

“To je rezultat svega što se trenutno dešava, prvenstveno enormnog poskupljenja hrane i goriva. Građani ulaze u dugove jer nemaju izbora, nemaju drugi način kako da sastave od 1. do 31. u mjesecu. Iako je zvaničan podatak da je inflacija sada na 17 odsto, kada se pogledaju poskupljenja osnovnih životnih namirnica, taj procenat je veći”, istakao je Vasilić.

Naglasio je da građani, hvatajući se za slamku, biraju mikrokreditni sektor jer je tamo lakše doći do novca nego u bankama.

“Lakše je doći do novca nego u banci, ali nije nimalo isplativo jer su kamate u mikrokreditnom sektoru previsoke”, rekao je Vasilić, naglasivši da je sve ovo odlika siromašnog društva.

Prema podacima objavljenim u izvještaju o mikrokreditnom sektoru u Srpskoj, ukupna EKS ponderisana kamatna stopa na kraju septembra ove godine iznosila je 33,13 odsto. Ukupna EKS ponderisana kamatna stopa na kraju 2021. godine iznosila je 34,40 odsto. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital