91% više u odnosu na prvih devet mjeseci 2021.

Banke u RS-u prijavile 111 sumnjivih klijenata za pranje novca

29.12.2022. 12:19 / Izvor: Akta.ba
banke u RS

Nadzorom banaka je utvrđeno da su banke usvojile politike o prihvatljivosti klijenta, definisale koji klijenti su prihvatljivi za banku, da primjenjuju pristup klijentu koji se zasniva na analizi rizika.

U prvih devet mjeseci 2022. godine Agencija za bankarstvo Republike Srpske, je, putem posrednog i neposrednog nadzora, vršila nadzor usklađenosti poslovanja banaka i mikrokreditnih organizacija sa standardima sprečavanja pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti.

Nadzorom banaka je utvrđeno da su banke usvojile politike o prihvatljivosti klijenta, definisale koji klijenti su prihvatljivi za banku, da primjenjuju pristup klijentu koji se zasniva na analizi rizika koji klijent može imati za banku, te da su uspostavile registre profila klijenta za pravna i fizička lica.

Nadzorom kod dvije banke, utvrđeno je da iste nisu u potpunosti na adekvatan način primjenjivale minimalne standarde sprečavanja pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti (u postkontrolnom postupku izdata su rješenja za otklanjanje utvrđenih neusklađenosti).

Nadzorom mikrokreditnih organizacija je utvrđeno da su iste usvojile politiku o prihvatljivosti klijenta, kojom su definisani klijenti prihvatljivi za mikrokreditne organizacije, da su uspostavile registre profila klijenta za fizička i pravna lica, da u skladu sa politikom o identifikaciji i praćenju aktivnosti klijenta, kod uspostavljanja poslovnih odnosa, adekvatno provode identifikaciju istih, te da redovno vrše praćenje klijenata tokom trajanja poslovnog odnosa.

Takođe, mikrokreditne organizacije politikom o upravljanju rizikom od pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti su definisale odgovornosti zaposlenih u mikrokreditnim organizacijama, te definisale način izvještavanja prema nadležnim organima.

PRIJAVLJENO 35 SUMNJIVIH TRANSAKCIJA

Na osnovu dostavljenih izvještaja o gotovinskim transakcijama od 30 hiljada КM ili više, povezanim gotovinskim transakcijama od 30 hiljada КM ili više i sumnjivim transakcijama, banke su u prvih devet mjeseci 2022. godine prijavile Agenciji za istrage i zaštitu BiH - Finansijsko obavještajnom odjeljenju ukupno 99.046 transakcija u vrijednosti od 8,7 milijardi КM u odnosu na isti period 2021. godine povećan je broj prijavljenih transakcija za 48%, a ukupna vrijednost prijavljenih transakcija je povećana za 55%.

Banke su u prvih devet mjeseci 2022. godine prijavile ukupno 35 sumnjivih transakcija na pranje novca u ukupnom iznosu od 8,2 miliona КM, 52% prijavljenih sumnjivih transakcija više u odnosu na prvih devet mjeseci 2021. godine, dok je ukupna vrijednost prijavljenih sumnjivih transakcija veća za 31% i 111 sumnjivih klijenata na pranje novca, 91% više u odnosu na prvih devet mjeseci 2021. godine.

U ovom periodu nije bilo prijavljenih sumnjivih transakcija, niti sumnjivih klijenata za finansiranje terorističkih aktivnosti.

Uporedni pregled broja i vrijednosti prijavljenih transakcija, prijavljenih sumnjivih transakcija i klijenata sumnjivih na pranje novca od strane banaka u prvih devet mjeseci 2021.i 2022. godine dat je u sljedećim tabelama:

Nadzorom kod dvije mikrokreditne organizacije, utvrđeno je da iste nisu u potpunosti na adekvatan način primjenjivala minimalne standarde sprečavanja pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti (u postkontrolnom postupku izdata su rješenja za otklanjanje utvrđenih neusklađenosti).

Na osnovu izvršenog nadzora, te stanja banaka i mikrokreditnih organizacija u prethodnom supervizorskom ciklusu, može se zaključiti da su iste u velikoj mjeri usklađene sa standardima sprečavanja pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti. U pravljanje rizicima, koji se u poslovanju mogu pojaviti kao posljedica pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti (operativni rizik, rizik reputacije, rizik koncentracije, pravni rizik) je na zadovoljavajućem nivou.

U prvih devet mjeseci 2022. godine mikrokreditne organizacije nisu imale prijavljenih gotovinskih transakcija, sumnjivih transakcija, niti prijavljenih klijenata sumnjivih na pranje novca ili finansiranje terorističkih aktivnosti.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital