Rusi kupili preko 50 tona zlatnih poluga

Rusi kupili preko 50 tona zlatnih poluga

04.02.2023. 10:25 / Izvor: Avaz.ba
zlato

Rusi su tokom 2022. godine kupili rekordan broj zlatnih poluga.

Rusi su tokom 2022. godine kupili rekordan broj zlatnih poluga, pokazali su juče objavljeni podaci ministarstva finansija, pošto su poreske olakšice na plemenite metale ohrabrile ljude da ulažu u zlato kao sigurnu imovinu.

Moskva je prošlog marta ukinula PDV od 20 posto na fizičku trgovinu zlatom za pojedince u očiglednom naporu da utiče na građane da ne kupuju američke dolare, koje smatraju sigurnom valutom.

Također, izuzela je ljude od plaćanja poreza na prihod stečen prodajom zlatnih poluga, što je dodatno potaklo potražnju za tim metalom, prenosi agencija Reuters.

Prema podacima, Rusi su kupili preko 50 tona zlatnih poluga u 2022. godini, što je deset puta više u odnosu na godinu ranije.

Najtraženije su bile poluge od jednog kilograma koje predstavljaju oko 60 posto od ukupne prodaje.

Britanska agencija ističe da ove cifre nisu konačne jer pokrivaju period do kraja novembra 2022, navelo je ministarstvo finansija.

VTB banka, koja je pod kontrolom Kremlja, saopštila je da je prodala 33,8 tona zlatnih poluga u 2022. godini, i da njihovi klijenti sada imaju zlata u vrijednosti od 711 miliona dolara.

"Zlato je bilo dobro zaštitno finansijsko rješenje prošle godine", kazao je za Reuters Jevgenij Beresnev iz odsjeka za investicije u VTB banki.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital