Euro i juan najveći konkurenti dolaru

Dominacija dolara ugrožava sistem drugih valuta

13.06.2023. 14:27 / Izvor: Akta.ba
Dolar

Pojedini ekonomski analitičari smatraju da bi monetarni sistem mogao imati više igrača u budućnosti, jer će euro i juan biti najveći konkurenti dolaru.

Pojedini ekonomski analitičari smatraju da bi monetarni sistem mogao imati više igrača u budućnosti, jer će euro i juan biti najveći konkurenti dolaru. Iako će biti potrebne godine da se dolar zamijeni, proces bi se mogao ubrzati u korist digitalnih valuta.

U posljednje vrijeme, mnoge zemlje u usponu nastoje prekinuti dominaciju dolara i izbjeći pretjerano poslovanje u američkoj valuti. To se dogodilo kada su Washington i druge zapadne zemlje uvele ekonomske sankcije Rusiji kao odgovor na rat te države protiv Ukrajine, a Moskva i Kineska vlada su sarađivale na smanjenju zavisnosti od dolara i uspostavljanju saradnje između svoja dva finansijska sistema.

Andrej Kostin, izvršni direktor VTB banke, druge po snazi ruske banke, rekao je za Reuters da se bliži kraj dominacije dolara s porastom juana, dodajući da ostatak svijeta vidi opasnost od neuspjelog pokušaja Zapada da pokori Moskvu nakon rata protiv Ukrajine.

Dodao je da je kriza signalizirala velike promjene u globalnoj ekonomiji, potkopavajući globalizaciju u vrijeme kada je Kina preuzimala uzde vodeće svjetske ekonomske sile.

Upitan misli li da je svijet u novom hladnom ratu, Kostin je rekao da je to sada postao “vrući rat” koji je opasniji od hladnog rata. Sjedinjene Američke Države i Evropska unija, kazao je, izgubit će na potezima zamrzavanja stotina milijardi dolara ruske suverene imovine, jer mnoge zemlje sve više prelaze na plaćanja u drugim valutama osim dolara i eura, dok Kina nastoji ukloniti valutna ograničenja.

Dodao je da se dugo historijsko razdoblje hegemonije dolara bliži kraju i da je vrijeme da Kina postepeno ukine valutna ograničenja. Kina shvata da neće postati svjetska ekonomska sila broj jedan ako zadrži juan kao nekonvertibilnu valutu te kako je opasno za Peking da drži rezerve u obliku američkih državnih obveznica.

Ugrožena dominacija

U izvještaju Markets Insidera, Vikram Rai, viši ekonomista američke TD banke, kaže da, iako ne postoji neposredna prijetnja koja bi mogla okončati dominaciju dolara u bliskoj budućnosti, hegemonija dolara je sve više ugrožena.

Iako su alternative još u ranoj fazi, one bi jednog dana mogle zauzeti mjesto dolara, uspostavljajući manje koncentriran valutni sistem.

U narednih deceniju ili dvije postoje velike mogućnosti za pojavu regionalno dominantnih valuta i multipolarnog međunarodnog sistema, gdje dolar zauzima primarnu ulogu koju dijeli s eurom, juanom, budućim digitalnim valutama centralne banke, a možda i drugim opcijama koje tek trebamo vidjeti, navedeno je u izvještaju.

Rai je rekao da će, kao što je sada slučaj, dolar nastaviti da vlada kao najraširenija rezervna valuta, što je trend koji je ostao nepromijenjen od Drugog svjetskog rata. Također predstavlja 50 posto globalnih računa za trgovinu, glavno je sredstvo u izdavanju obveznica i u prekograničnim bankarskim uslugama. Ističe da korist koju Sjedinjene Američke Države imaju od tih prednosti prati sve veća frustracija zbog superiornosti dolara.

Smatra i kako napori Kine da iskoristi juan u trgovini sirovom naftom postepeno smanjuju dugoročnu ovisnost o dolaru na tržištima roba.

Konkurencija dolaru

Međutim, za potpuno svrgavanje s trona trebat će vremena. Iako je euro ozbiljan rival u odnosu na dolar, i euro i juan su slaba konkurencija u odnosu na pouzdanost dolara. U usporedbi s tim da se američke obveznice odlikuju po tome da su sigurno utočište, obveznice denominirane u eurima često ne dolaze od iste vlade, što umanjuje njihovu pouzdanost.

Rai je dodao da juan još nije slobodno konvertibilan i nije široko dostupan, a drugi analitičari su, također, primijetili da je oslabljen strogim kineskim kontrolama, što ga čini loše prilagođenim za slobodno tržište.

Uprkos tome, neki faktori bi mogli ubrzati proces dedolarizacije. Digitalne valute centralne banke su jedna od takvih prijetnji. Određeni broj zemalja već radi na ovoj tehnologiji, a ako se ovaj trend usvoji, to bi moglo ukinuti potrebu za dolarima prilikom plaćanja.

Rizik za dolar predstavljaju i turbulentni događaji, rekao je Rai. Iako je SAD nedavno izbjegao neispunjavanje obaveza, slični događaji u budućnosti mogli bi poljuljati međunarodno povjerenje u tu valutu i ubrzati njeno slabljenje.

U narednim godinama bi se mogli pojaviti i drugi izazovi, poput ideje o zajedničkoj valuti među članicama BRICS-a. Međutim, mala je vjerovatnoća da će se postići punopravna valutna unija između tako različitih ekonomija, iako su te zemlje izrazile opredijeljenost da više trgovinskih razmjena obavljaju bez dolara, rekao je Rai.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital