Za nepunih mjesec

Verifikovano još 420 hiljada KM stare devizne štednje

27.02.2023. 08:26 / Izvor: Glas Srpske
Novac

Za nepunih mjesec otkako je počela prijava za verifikaciju stare devizne štednje u Agenciji za posredničke, informatičke i finansijske usluge (APIF) 60 štediša verifikovalo je 420.000 maraka.

Za nepunih mjesec otkako je počela prijava za verifikaciju stare devizne štednje u Agenciji za posredničke, informatičke i finansijske usluge (APIF) 60 štediša verifikovalo je 420.000 maraka.

Rekao je to “Glasu Srpske” rukovodilac službe prodaje u APIF-u Vladimir Blagojević, dodavši da je više od polovine štediša iz Banjaluke.

"Zakonom definisani iznos stare devizne štednje koji treba isplatiti Republika Srpska je 774,9 miliona KM, od čega je prije ovog novog roka verifikovano 673,7 miliona KM, koji se odnosi na 55.510 lica. Od toga je u gotovini isplaćeno 84,8 miliona KM, čime je u cijelosti isplaćena štednja za 23.212 lica, dok za verifikaciju preostaju 101,2 miliona KM", naveo je Blagojević, podsjetivši da je novi rok za verifikaciju stare devizne štednje do 29. februara iduće godine.

Iz APIF-a su pozvali sve one koji do sada nisu izvršili verifikaciju stare devizne štednje, a čija sredstva su bila deponovana u bankama sa sjedištem na teritoriji BiH i za koje je obaveza vraćanja prenesena na Republiku Srpsku da iskoriste ovu priliku i prijave se do kraja februara naredne godine.

A da je i dalje mnogo onih koji ne znaju da teče novi rok za verifikaciju potvrđuju i brojne objave na “Facebook” stranici Udruženje građana za povrat stare devizne štednje u BiH i dijaspori.

"Da li je neko od vas upoznat kada se ove godine može podnijeti zahtjev za povrat stare devizne štednje? Radi se o Privrednoj banci Sarajevo i čula sam da to radi agencija APIF u Banjaluci", samo je jedna od objava.

Među objavama je i ona u kojoj štediša navodi da je propustio verifikaciju do sada i pita da li se može nešto uraditi kada je riječ o tom pitanju.

Predsjednica Upravnog odbora Udruženja za zaštitu deviznih štediša u BiH Amila Omersoftić kaže za “Glas” da bi u ovom vremenu krize štedišama svaka marka dobro došla.

"Republika Srpska je zaista mnogo uradila, ostao je mali iznos neverifikovane štednje. U FBiH još 17.000 ljudi čeka isplatu stare devizne štednje i pitanje je kada će uspjeti da dobije novac", rekla je Omersoftićeva.

Ona je naglasila da bi mediji trebalo mnogo više da se uključe u ovu priču da bi štediše bile bolje informisane.

"Smatram da je mnogo naših štediša u inostranstvu i možda bi preko naših ambasada tamo trebalo da ih obavijestimo i pozovemo da verifikuju štednju", kazala je ona.

Da bi trebalo mnogo više raditi na informisanju štediša saglasan je i ekonomista Zoran Pavlović.

"Vlasnici stare devizne štednje često nemaju preciznu i jasnu informaciju kako mogu da ostvare svoja prava. Vijest o tome na televizijama ili u novinama je dobar način da se dođe do tih ljudi, jer je riječ uglavnom o starijoj populaciji. Korišćenje diplomatsko-konzularne mreže za obavještavanje onih koji su u inostranstvu je takođe jedan od načina da bi štediše došle do svog novca", rekao je Pavlović.

Zahtjev

Iz Ministarstva finansija RS ranije je navedeno da će verifikacija biti izvršena u skladu sa zakonima i podzakonskim propisima.

"Za zahtjeve koji budu podneseni u predviđenom roku verifikacija će biti izvršena pod identičnim uslovima koje su do sada imali vlasnici stare devizne štednje", naveli su iz ministarstva.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital