Svaki deveti radnik

Svega 11 odsto radnika u RS radi u stranim kompanijama

16.11.2023. 07:59 / Izvor: Nezavisne novine
Radnici

Strane kompanije u Republici Srpskoj zapošljavaju na dan 14. novembar 33.087 radnika.

Strane kompanije u Republici Srpskoj zapošljavaju na dan 14. novembar 33.087 radnika, podaci su Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge RS (APIF).

Prema posljednjim informacijama Zavoda za statistiku Republike Srpske iz jula ove godine, u martu je u Republici Srpskoj bilo zaposleno 290.237 osoba, što znači da za strane kompanije radi 11,4 odsto ukupnog broja radnika.

Ovo znači da svaki deveti radnik u Republici Srpskoj radi za stranu kompaniju.

Kako piše u podacima APIF-a koje su dostavili "Nezavisnim novinama", na 1. novembar ove godine su registrovana 2.722 poslovna subjekta koja su osnovale strane kompanije u RS-u.

"Na isti datum 2022. godine u Republici Srpskoj je bilo registrovano 2.419 poslovnih subjekata iz inostranstva", navodi se u podacima.

U Republici Srpskoj posluju firme čiji su osnivači iz Srbije, Slovenije, Italije, Hrvatske, Austrije, Njemačke, Kine, Turske, Ruske Federacije i Švajcarske.

"Djelatnosti koje obavljaju firme iz inostranstva su: savjetovanje koje se odnosi na poslovanje i ostalo upravljanje, nespecijalizovana trgovina na veliko, proizvodnja električne energije, računarsko programiranje, inženjerske djelatnosti i s njima povezano tehničko savjetovanje, izgradnja stambenih i nestambenih zgrada, djelatnosti upravljanja fondovima, trgovina na veliko drvetom, građevinskim materijalom i sanitarnom opremom, agencije za reklamu i propagandu i posredovanje u trgovini raznovrsnim proizvodima", piše u podacima Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge Republike Srpske.

Dragana Kokot, generalna sekretarka Privredne komore RS, kaže da je svakako poželjno da trend zapošljavanja od strane inostranih kompanija bude veći, ali je izvjestan problem nedostatka radne snage.

"Nedostatak radne snage je gorući problem u privredi RS. Privredna društva koja posluju imaju veliki problem sa pitanjem radne snage. Sve više se traži način da se uvede strana radna snaga na naše tržište. Ono što bi riješilo ovaj problem jeste uvođenje novih tehnologija i automatizacija procesa u privredi. To je svakako i poželjno zbog optimizacije poslovanja, ekonomičnosti poslovanja i bolje produktivnosti u samim privrednim društvima. Ovo bi olakšalo i ljudima koji rade na modernijim mašinama ili u modernijim procesima rada jer im olakšava posao. Sa druge strane, dovodi do napretka radne snage, obučavaju se, unapređuju svoje vještine", naglasila je Kokot.

Siniša Pepić, doktor ekonomske diplomatije, kaže za "Nezavisne novine" da podaci o zapošljavanju oko 11% radnika od strane stranih kompanija u Republici Srpskoj pokazuju određeni nivo stranog investiranja i prisustva na tržištu rada.

"Ocjenjivanje da li su ovi podaci dobri ili ne zavisi od različitih faktora, uključujući ekonomske ciljeve, društvene aspekte i političke okolnosti. Ako postoji trend rasta u investicijama i zapošljavanju od strane stranih kompanija, to bi moglo ukazivati na povoljno poslovno okruženje i interes investitora. Međutim, važno je uzeti u obzir širu sliku, uključujući i dugoročnu održivost tih investicija, koristi za lokalnu ekonomiju i radnu snagu. Veći trend investiranja i zapošljavanja od strane stranih kompanija mogao bi biti moguć ukoliko se održe stabilni ekonomski uslovi, unaprijede poslovne politike i ponude dodatni podsticaji investitorima. Međutim, ovo je složeno pitanje koje zavisi od mnogo faktora, uključujući globalne ekonomske trendove i političke okolnosti koji u ovom trenutku nisu povoljni za sve zemlje regiona", objasnio je Pepić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital