GLOBALNI IZAZOVI

MMF i Svjetska banka upozoravaju na visoku inflaciju i sporiji rast

11.04.2023. 09:22 / Izvor: Agencije
ekonomija

Proljetni sastanci Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Grupacije Svjetske banke 2023. godine počeli su suočavajući se s globalnim izazovima koji proističu iz visoke inflacije i sporog ekonomskog rasta.

Proljetni sastanci Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Grupacije Svjetske banke 2023. godine počeli su suočavajući se s globalnim izazovima koji proističu iz visoke inflacije i sporog ekonomskog rasta, javlja Anadolija.

"Tri godine otkako je počela pandemija korona virusa, neizvjesnosti i rizici i dalje opterećuju globalnu ekonomiju", poručili su u zajedničkoj izjavi izvršna direktorica MMF-a Kristalina Georgieva i predsjednik Grupacije Svjetske banke David Malpass.

Naveli su da "inflacija, kriza troškova života i sporiji rast utiču na sve nas, ali posebno štete siromašnima i najugroženijim".

Visok dug koči zemlje u razvoju

Rekli su da rekordno visok dug koči zemlje u razvoju, dok posljedice klimatskih promjena prijete egzistenciji širom svijeta.

"Povrh svega toga, ruski rat u Ukrajini i geopolitička fragmentacija čine međunarodnu koordinaciju još izazovnijom", dodali su u zajedničkoj izjavi.

Proljetni sastanci 2023. godine traju do nedjelje u Washingtonu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital