Povučena kreditna sredstva

BiH za pet godina platila 34,8 miliona KM naknade na neiskorištene kredite

29.05.2023. 12:22 / Izvor: Akta.ba
krediti

Ubjedljivo najviše plaćeno je u 2021. godine i to čak 10,6 miliona KM, dok je godinu ranije plaćeno najmanje i to 4,1 milion KM.

Bosna i Hercegovina je po osnovu naknada na odobrena, a ne povučena kreditna sredstva u posljednjih pet godina platila 34,8 miliona KM.

Ubjedljivo najviše plaćeno je u 2021. godine i to čak 10,6 miliona KM, dok je godinu ranije plaćeno najmanje i to 4,1 milion KM.

U Ministarstvu finansija i trezora Bosne i Hercegovine, odgovarajući na jedno od poslanički pitanja navode da se u okviru obaveza koje se plaćaju kreditorima, osim glavnice i kamate, plaćaju i troškovi neangažavanog dijela kreditnih sredstava tj. "commitment fee".

"Commitment fee je naknada koja se plaća na neangažovanu kreditnu liniju, odnosno na neangažovani dio kreditnih sredstava i uglavnom je određen kao fiksan procenat koji se obračunava na neangažovani iznos kredita. Zajmoprimac plaća naknadu kao kompenzaciju za držanje sredstava na otvorenoj kreditnoj liniji , odnosno za osiguranje isplate kreditnih sredstava na specifične datume u budućnosti", naveli su u Ministarstvu finansija i trezora BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital