Volvo želi biti vodeći u tehnologiji autonomne vožnje

18.09.2012. 13:18 / Izvor: eKapija.ba
Volvo želi biti vodeći u tehnologiji autonomne vožnje

Ulazak u svijet autonomne vožnje, odnosno automobila koji samostalno voze je sljedeći veliki korak Volvo Car korporacije u razvoju najsigurnijih automobila na svijetu.

Autonomna vožnja stvara više slobode za upravljačem, odnosno mogućnost da se tokom vožnje sigurno rade neke druge stvari, kao što je slanje SMS poruke ili čitanje knjige. Volvo će se u razvoju sistema prvo posvetiti sporoj vožnji u koloni prilikom gradskih gužvi, a nešto kasnije će preći na sistem automobilskih vozova na otvorenoj cesti.

"Naš je cilj biti vodeći na polju autonomne vožnje, tako što ćemo tehnologiju što prije približiti kupcima. Od iznimne je važnosti pouzdanost tehnologije, kako bi i vozači imali više pouzdanja u automobil koji ih samostalno vozi", kaže Marcus Rothoff, produkt menadžer sistema za pomoć vozaču pri Volvo Car korporaciji.

Autonomna vožnja, kod koje se ubrzavanje, usporavanje i upravljanje vrši bez intervencije čovjeka je već prisutna u modernom saobraćaju.

"Malo ko razmišlja o tome da velikim dijelom avionskog leta upravlja autopilot. No, kada se nađu u automobilu, ljudima je teško pojmiti da tokom vožnje mogu recimo čitati knjigu", tvrdi Marcus Rothoff.

Pozitivna reakcija kupaca

Sasvim očekivano, želja Volva da dizajnira automobile za ljude uključuje i istraživanje mišljenja javnosti.

Posljednje studije su pokazale da gotovo polovina ispitanika ne bi imala problema sa automobilom koji se samostalno kreće (Accenture 2011). Gotovo 50 posto vozača starosti od 18 do 37 godina bi definitivno ili vjerovatno kupili automobil koji može samostalno voziti (J.D.Power 2012).

U 2011. godini, Volvo je pozvao nekoliko vlasnika premium vozila da ocijene tehnologije podrške, a jedan od gostiju je spontano zaključio da je ovaj sistem savršena podrška vožnji na autoputu.

Jedan od zaključaka istraživanja jeste da su mlađi kupci spremni platiti za tehnologiju, koja će im pomoći da ne moraju toliko misliti na vožnju, odnosno da mogu slati poruke, kontaktirati preko Facebook-a ili čitati tokom vožnje.

Kako privući mlađe kupce

Obavezna stvar za uspješnog proizvođača automobila jeste zadovoljiti sljedeću generaciju kupaca. Potvrdio je to i predsjednik Volvo Car korporacije, Stefan Jacoby izjavom: "Mladi gledaju na automobil na potpuno drugi način od nas, roditelja. Mi vozačevo sjedište vidimo kao simbol slobode i mobilnosti, a oni kao mjesto gdje ne mogu biti povezani sa prijateljima preko društvenih mreža. Nekima je ta povezanosz bitnija od posjedovanja vozačke dozvole i automobila. Takvo razmišljanje je veliki izazov za Volvo. Mi moramo stvoriti inteligentne automobile, koji vam dopuštaju da tokom vožnje radite nešto drugo. Vjerujem da će u budućnosti, automobili bez mogućnosti autonomne vožnje biti nepoželjni."

Još nekoliko prednosti

Mogućnost da se vozač tokom vožnje fokusira na nešto drugo donosi i brojne druge prednosti kao što su: gotovo nikakva mogućnost učestvovanja u saobraćajnoj nesreći, smanjenje potrošnje, te bolji tok saobraćaja.

"Dozvoliti automobilu da djeluje automatski je od iznimne važnosti u viziji stvaranja automobila koji se neće sudarati. Naši postojeći sistemi poput automatskog kočenja, održavanja pravca kretanja, te adaptivnog tempomata se mogu opisati kao korak naprijed prema autonomnoj vožnji. Sada idemo prema tehnologiji koja ima veću mogućnost samostalnog funkcionisanja", tvrdi Marcus Rothoff.

Samostalna vožnja u koloni

Jedan od brojnih tekućih projekata jeste sistem podrške koji omogućava automatsko praćenje vozila koje se nalazi ispred u koloni koja se sporo kreće.

"Ova tehnologija ima veliki potencijal da olakša život vozaču. Naša prva generacija ove napredne tehnologije fokusira se na vožnju pri nižim brzinama. Automobil prati vozilo ispred sebe u istoj voznoj traci. Ipak, vozač se uvijek može uključiti i preuzeti kontrolu nad vozilom", kaže Rothoff.

Učešće u cestovnom vozu na autoputu

SARTRE projekat cestovnih vozova se fokusirao na atraktivnu mogućnost da tokom vožnje autoputem ne morate upravljati vozilom. Volvo je jedini automobilski proizvođač u ovom projektu, koji je uspješno završen ove godine, a koji je uključivao vodeći kamion, kojeg su samostalno pratila četiri vozila pri brzini do 90 km/h i sa razmakom od samo 4 metra.

"Cestovni voz spaja najbolje od dva svijeta. Istovremeno uživate u brojnim mogućnostima obavljanja drugih stvari prilikom vožnje po autoputu", tvrdi Erik Coelingh, tehnički ekspert pri Volvo Car korporaciji.

Automobil koji se samostalno parkira

"Volvo procjenjuje i druge mogućnosti autonomne vožnje, kao što je prepuštanje vozilu da samostalno pronađe pakring prostor. No, to su već stvari koje zahtijevaju brojne partnere, te rješavanje zakonskih problema, no uvjereni smo da će autonomna vožnja odvesti vožnju automobila u potpuno novu dimenziju. Mi ćemo pratiti taj proces sa namjerom da budemo vodeći", zaključuje Coelingh.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital