Svjetska banka, EBRD i EIB najavili 30 milijardi eura pomoći regiji

09.11.2012. 09:59 / Izvor: seebiz.eu
Svjetska banka, EBRD i EIB najavili 30 milijardi eura pomoći regiji

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD), Svjetska banka (SB) i Europska investicijska banka (EIB) najavile su 30 milijardi eura pomoći za oporavak gospodarstva i rast u srednjoj i jugoistočnoj Europi, uključujući Hrvatsku, u kontekstu nastavljene krize u eurozoni, stoji u danas objavljenom zajedničkom priopćenju.

Kako bi ublažili negativni utjecaj krize u eurozoni na gospodarstva u "novoj Europi", zajmodavci su najavili ukupno 30 milijardi eura potpore javnom i privatnom sektoru u toj regiji u 2013. i 2014., uključujući infrastrukturu, ulaganja poduzeća i financijski sektor.

Pomoć je najavljena Albaniji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Češkoj, Hrvatskoj, Estoniji, Makedoniji, Mađarskoj, Kosovu, Latviji, Litvi, Crnoj Gori, Poljskoj, Rumunjskoj, Srbiji, Slovačkoj i Sloveniji.

"Pozornost je usmjerena isključivo na probleme u zapadnoj Europi ali ne smiju se zanemariti ni opravdani zahtjevi nove Europe, koja je stavila puno toga na kocku kako bi sudjelovala u ekonomskoj i financijskoj integraciji", naglasio je predsjednik EBRD-a Suma Chakrabarti.

"Nove članice Europske unije i zemlje koje joj žele pristupiti, posebno one u južnoj i istočnoj Europi, ponovo trpe zbog problema koje velikim dijelom nisu same skrivile", upozorava on.

Inicijativa je skrojena po uzoru na sličan plan kojim su EIB, EBRD i SB 2009. i 2010. poduprli gospodarstva srednje Europe, pogođena krizom likvidnosti, najavivši u početnoj fazi ukupno 24,5 milijardi eura pomoći.

Novi će se program usredotočiti na podupiranje programa restrukturiranja, konsolidacije i diversifikacije, te jačanja dugoročne konkurentnosti gospodarstava u regiji kroz dugoročne kredite i kupovinu vlasničkih udjela.

Najveći će udio u najavljenom paketu imati EIB, koji je najavio 20 milijardi eura, uglavnom kroz dugoročne kredite privatnom i javnom sektoru. Prioritet će biti obnovljivi izvori energije i energetska učinkovitost, inovacije i konvergentnost.

"Europska investicijska banka će kao banka Europske unije poduprijeti rast i zapošljavanje u regiji, imajući stalno na umu potrebu poboljšanja dugoročne konkurentnosti", ističe predsjednik EIB-a Wolfgang Hoyer.

Svjetska banka najavila je 6,5 milijardi eura. "Aktualna ekonomska i financijska nestabilnost u Europi nastavlja ugrožavati rast i radna mjesta, posebno u srednjoj i jugoistočnoj Europi", konstatirao je predsjednik Svjetske Banke Jim Yong Kim.

EBRD će financirati paket sa četiri milijarde eura, u vidu kredita, ulaganja u vlasničke udjela i programa za financiranje trgovine, usmjerenih na integraciju regije i gospodarski rast utemeljen na izvozu. U EBRD-u napominju da će sredstva biti popraćena "dijalogom usmjerenim na restrukturiranje gospodarstva, diversifikaciju i poboljšanje sustava upravljanja u poduzećima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital