PODACI

Cijene nafte na najvišem nivou ove godine

11.09.2023. 09:41 / Izvor: Agencije
NAFTA

Na svjetskim tržištima cijene nafte porasle su i prošle sedmice, druge zaredom.

Na svjetskim tržištima cijene nafte porasle su i prošle sedmice, druge zaredom, pa su dosegnule najviše iznose u ovoj godini jer su najveći svjetski proizvođači odlučili zadržati smanjenu proizvodnju "crnog zlata".

Na londonskom tržištu cijena barela prošle sedmice je porasla 2,4 posto – na 90,65 dolara, najviši iznos od novembra prošle godine, dok je na američkom tržištu barel poskupio 2,9 posto – na 87,50 dolara, što je najviše od prošlog septembra, prenosi Hina.

Rast cijena drugu sedmicu zaredom posljedica je odluka Saudijske Arabije i Rusije o smanjenju proizvodnje.

Saudijska Arabija objavila je da će smanjivati proizvodnju za milion barela dnevno do kraja godine, iznenadivši trgovce koji su očekivali da će produljiti odluku o smanjenoj ponudi samo do kraja oktobra. Rusija je odlučila smanjiti izvoz do kraja godine za 300.000 barela dnevno.

Slabi potražnja Kine

Smanjenjem proizvodnje te dvije zemlje nastoje zadržati povišene cijene nafte, s obzirom da potražnja slabi zbog usporavanja rasta najvećih svjetskih ekonomija.

Trgovci su se nadali jačanju potražnje iz Kine, nakon što su početkom godine ukinute restriktivne Covid mjere, no oporavak druge po veličini svjetske ekonomije od koronakrize znatno je sporiji nego što se očekivalo.

Usporava i rast zapadnih ekonomija jer centralne banke već godinu i po dana povećavaju kamatne stope kako bi suzbile inflaciju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital